nieuws

Robotisering bedreigt toekomst 1 op 4 studenten

Organisatie & Strategie

Robotisering bedreigt toekomst 1 op 4 studenten

Bijna een kwart van de studenten lijkt de klos. Zij worden nu opgeleid voor een baan die bedreigd wordt door automatisering en robotisering.

Functies veranderen al jaren. Waar de ene baan verdwijnt, komen er ook weer banen bij. Momenteel dreigen bijna 286 duizend studenten opgeleid te worden voor werk dat mogelijk al binnen een korte tijd verdwijnt door robotisering. Zo bericht de Volkskrant vandaag op basis van een nieuw rapport van Deloitte, dat gebaseerd is op het bekende Oxford-rapport The future of employment.

Detailhandel en zorg minder risico

Met name mbo-studenten in de administratieve, financiële en technische richtingen lijken de dupe te worden van automatisering en robotisering. De kans dat hun werk wordt overgenomen is 60 procent. Opleidingen in de detailhandel en de gezondheidszorg lopen met 40 procent minder risico. Maar omdat dit grote aantallen studenten betreft, is de concurrentie voor een baan groter.

Hbo’ers en wo’ers lopen zoals bekend minder risico. Maar binnen opleidingen als journalistiek, logistiek, accountancy, bedrijfseconomie, economie en hotelmanagement zijn automatisering en robots een bedreiging voor de toekomst. Deloitte onderzocht overigens niet in hoeverre de huidige opleidingen inspelen op deze veranderingen.

Risicogroep? De veertiger

Het kabinet maakt zich vooral zorgen over de toekomst van jongeren en 55-plussers op de arbeidsmarkt. Maar de echte risicogroep van automatisering is de veertiger, zo schreef het Financieele Dagblad eerder. Zij hebben het meeste te verliezen in hun privé-omstandigheden: zij zijn nog niet aan hun salarisplafond maar hebben wel veel kosten. (Bron: Vk.nl)

Lees ook: 3 tips: dit moet HR doen met robots 
TIP! Download de gratis whitepaper om te zien hoe robotisering de arbeidsmarkt verandert.

Reageer op dit artikel