nieuws

Agile: Conflict tussen beoordelen en belonen?

Organisatie & Strategie

Agile: Conflict tussen beoordelen en belonen?

Wendbaar organiseren, Agile en Scrum zijn termen die binnen beginnen te dringen in de HR wereld. Management modewoorden of noodzakelijke nieuwe organisatievormen? Bij bedrijven als Spotify en Google, maar ook bij banken zoals ING hebben ze het er niet alleen over, daar doen zij het al. HR kan een kritische en succesvolle rol spelen in het vergroten van de agility in organisaties. Echter daar hoort dan wel een richtinggevende en leidende rol bij.

Interview

Glenn van den Burg, dagvoorzitter van het HR Strategisch Jaarcongres, interviewt Rini van Solingen, spreker op datzelfde congres. Van Solingen is Deeltijdhoogleraar, TU Delft en CTO van Prowareness en auteur van De Kracht van Scrum en De Bijenherder. Het onderwerp: agile en HR.

Conflict tussen beoordelen en belonen ligt op de loer

Luister naar deze podcast van 15 minuten waarin Rini van Solingen vertelt over agile werken. Tijdens dit interview gaat Van Solingen onder andere in op het conflict dat ontstaat tussen belonen en beoordelen op het moment dat agile wordt ingevoerd. Van Solingen gaat specifiek in op de diverse valkuilen waarin organisaties kunnen trappen bij de invoering van agile. Zo blijven bijvoorbeeld veel HR-afdelingen zelf planmatig werken na de invoering van agile binnen de organisatie. Echter, dat werkt niet. Waarom niet? Luister de podcast!

Van Solingen en Van den Burg in levende lijve zien? Dat kan op het HR Strategisch Jaarcongres.

Reageer op dit artikel