nieuws

Werken zonder e-mail: zo pakte Atos het aan

Organisatie & Strategie

Werken zonder e-mail: zo pakte Atos het aan

E-mail behoort tot het oude werken. Dat is de stellige overtuiging van IT-bedrijf Atos. “We wilden dat mensen zich bewust werden dat het anders kan.”

Kun je je werk wel doen zonder continu te e-mailen? De ruim 100.000 werknemers van het internationale IT-bedrijf Atos wel. Ze doen al 60 procent van hun werk zonder e-mail. Hoe pakte Atos dit aan?

E-mail hoort niet bij Het Nieuwe Werken

Topman Thierry Breton  kondigde in 2011 aan dat Atos binnen drie jaar een ‘zero e-mailbedrijf’ zou worden. De oproep was een trigger om te kijken naar nieuwe manieren van werken. En daar hoort e-mail niet bij, stelt Jan Krans, group director Enterprise Collaboration bij Atos. Hij is een van de trekkers van het programma dat de nodige gedragsverandering binnen het bedrijf moest bewerkstelligen.

‘Collega’s overladen elkaar

met e-mails, cc’s, en documenten’

“We wilden dat mensen zich bewust werden dat het anders kan. Hoe vaak check je bijvoorbeeld je mail? Is e-mail wel de beste manier van communiceren? Dat stond centraal.”

Beter samenwerken zonder e-mail

Daarnaast ontbreekt het volgens hem vaak aan etiquette. “Collega’s overladen elkaar met e-mails, cc’s, en documenten. Ook wordt e-mail vaak gebruikt om mee te chatten. Inmiddels zijn er allerlei applicaties en programma’s waarmee je dat allemaal veel beter kunt doen, zoals Sharepoint, Wiki of Skype. In het programma hebben we uitgelegd hoe we beter kunnen samenwerken via dit soort applicaties.”

Wereldwijd e-mailloos werken

Vervolgens hielp Krans een intern Enterprise Social Network opzetten, om de onderlinge communicatie en het werken in community’s te bevorderen. Om de andere medewerkers mee te krijgen in het e-mailloze werken, werd er een wereldwijd netwerk opgezet van zo’n duizend early adopters, de ‘zero heroes’. Deze ambassadeurs gaven trainingen en workshops binnen de eigen afdelingen. En waren te herkennen voor collega’s door middel van een sticker op hun laptop.

Intern werken Krans en collega’s met een out-of-office-reply. Zo moeten collega’s wel via een andere manier communiceren. Het programma is inmiddels verankerd in beleid.


Meer weten? Jan Krans van Atos geeft op het Congres Over het Nieuwe Werken (14 december) de praktijksessie ‘Zero email, done! What is next?’. Onder leiding van HNW-deskundige Henny van Egmond leert u die dag hoe u de nadelen van Het Nieuwe Werken ondervangt en de plussen benut. Zie: congres.ohnw.nl

Reageer op dit artikel