nieuws

HR-professionals positief over invloed Artificial Intelligence op werkgelegenheid

Organisatie & Strategie

HR-professionals positief over invloed Artificial Intelligence op werkgelegenheid

Zeven van de tien Nederlandse HR-professionals denken dat de opkomst van Artificial Intelligence (AI) nieuwe banen zal creëren in hun sector tegen 2025. De Nederlandse HR-professionals zijn hierin heel wat optimistischer dan hun collega’s in andere landen, waar slechts de helft denkt dat AI nieuwe banen zal creëren.

Ook zijn zeven van de tien (67,4%) Nederlandse HR-professionals van mening dat dat de opkomst van AI een kans is om de impact van de HR-afdeling op de business van hun bedrijf te vergroten. Dat blijkt uit een enquête door iVOX in opdracht van de HR-dienstverlener SD Worx bij duizend HR-professionals in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Cv’s screenen zonder menselijke tussenkomst

Bedrijven zetten massaal in op digitalisering en maken meer en meer gebruik van computergestuurde processen in hun verschillende afdelingen. Hierbij wordt ook steeds meer ingezet op Artificial Intelligence. Met AI neemt technologie (deels) autonome beslissingen, waardoor de tussenkomst van mensen niet meer nodig zal zijn. HR-professionals die AI toepassen, doen dat vooral om bijvoorbeeld cv’s te screenen zonder menselijke tussenkomst, boodschappen via sociale media automatisch te versturen naar specifieke doelgroepen en voor de opleiding en ontwikkeling van medewerkers.

Nederlandse HR-professional optimistisch over creatie nieuwe banen

De Nederlandse HR-professionals zijn optimistischer over de creatie van nieuwe banen door AI dan hun Europese collega’s: bijna zeven van de tien (69,8%) denkt dat AI nieuwe banen kan creëren in de sector waarin actief is. In Europa is dit gemiddeld slechts de helft (50,4%). 46,5% vreest echter dat de opkomst van AI ook banen zal kosten, maar dit percentage ligt beduidend lager dan het Europese gemiddelde (59,5%)[1].

[1] In de studie werden twee aparte vragen gesteld. Een eerste vraag onderzocht of AI banen nieuwe banen zal creëren binnen HR. Een tweede vraag peilde of AI banen zou kunnen doen verdwijnen in HR. De optelsom is hierdoor niet noodzakelijk 100%.

Reageer op dit artikel