nieuws

Podcast: Doorgeschoten flexibilisering als by-pass

Organisatie & Strategie

Podcast: Doorgeschoten flexibilisering als by-pass

Zorgen over de doorgeschoten flexibilisering? Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen hebben we het vooral aan ons zelf te danken: Het vaste contract heeft zich uit de markt geprijsd. “Als je in een land regels hebt die nergens anders bestaan, dan is er iets aan de hand.”

Nergens is de kloof in zekerheid tussen vaste en flexibele contracten zo hoog als in Nederland. Daarmee hebben we volgens hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit Tilburg, Ton Wilthagen, een groot probleem gecreëerd en ontstaat doorgeschoten flexibilisering als by-pass.

Uitzonderlijk land

Wilthagen: “Als je in een land regels hebt die nergens anders bestaan dan ben je een uitzonderlijk land, dat op geen enkel ander land lijkt, of er is iets aan de hand. Twee jaar loondoorbetaling bij ziekte bestaat nergens. Zes weken in Duitslands is al veel, in België zijn het slechts twee weken. Hier werkt de Nederlandse regelgeving enorm belemmerend.”

Balans tussen flex en vast

In een podcast van People-Power vertelt Wilthagen in een interview met Glenn van der Burg wat er volgens hem moet gebeuren om weer balans in flexibele en vaste contracten te brengen, hoe we ons kunnen voorbereiden op digitalisering en robotisering van arbeid en welke vraag medewerkers zich moeten stellen om de eigen employability tegen het licht te houden.

PW. selecteerde uit dit interview voor u de volgende fragmenten:


1) Denemarken als voorbeeld van flexibiliteit (duur: 2.31 minuten)

 


2) Waarom je in Nederland Badr Hari niet moet uitdagen, of misschien ook wel… (duur: 0.55 minuten)

 


3) Hoe maken we vaste contracten weer aantrekkelijk en waarom is Nederland uniek (duur: 2.10 minuten)

 


4) De grote digitale revolutie is niet het verdwijnen van banen, maar het veranderen van functies (duur: 2.05 minuten)

 


5) De vraag die ieder werknemer zich zou moeten stellen als employability-check (duur 1.50 minuten)

 

De hele uitzending nog eens terugluisteren kan hier.

Reageer op dit artikel