nieuws

Pas kantoorinrichting aan op werkzaamheden

Organisatie & Strategie

Pas kantoorinrichting aan op werkzaamheden

Er kleven nadelen aan de kantoortuin. Het kantoor moet aangepast worden aan verschillende werkzaamheden, zoals vergaderen, bellen en geconcentreerd werken. Het kantoormeubilair moet daarbij ondersteunend zijn.

Nu we een aantal jaren flexibel werken in open ruimtes als kantoortuinen, is het duidelijk dat er flinke nadelen kleven aan Het Nieuwe Werken (HNW). Werknemers kunnen zich moeilijk concentreren, hebben last van de rumoer en zijn veel minder productief. Een groot probleem, omdat veel bedrijven de laatste jaren hebben geïnvesteerd in de aanpassing van kantoren aan HNW. Met deze aanpassingen wilden bedrijven de creativiteit en de onderlinge verbondenheid bij werknemers vergroten. Helaas is dit ten koste gegaan van de productiviteit, maar er zijn oplossingen mogelijk die met een relatief kleine ingreep een groot effect kunnen hebben op de manier van werken. Gerard Paanakker, Sales Manager Furniture DACH & Benelux bij Office Depot, legt uit hoe de juiste kantoorinrichting voor een gezondere werknemer zorgt.

Kantoorinrichting aanpassen aan werkzaamheden

Om werknemers productiever, efficiënter en geconcentreerder te laten werken, zijn aangepaste werkplekken noodzakelijk. Paanakker legt uit: “Het open karakter van HNW is helemaal geen slecht idee; de lijnen worden korter waardoor je direct contact hebt met je collega’s en er snel en intensief kan worden samengewerkt. Maar werknemers die zich moeten concentreren op hun werk, genieten niet van de voordelen van HNW. Om deze werknemers de ruimte te geven om geconcentreerd te werken, is het aan te raden de werkplek functiegerelateerd in te richten: de kantoorinrichting wordt aangepast aan de werkzaamheden.”

Staand bellen is beter

Functiegerelateerd werken past ook bij de nieuwe generaties die op de arbeidsmarkt actief zijn. De millennials en generatie Z brengen veranderingen op de werkvloer met zich mee. De klassieke manier van werken op kantoor verdwijnt en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de vrijheid om op verschillende locaties te kunnen werken, zijn zelfs belangrijker dan een goed salaris. Maar ook een ergonomisch ingerichte werkplek hoort bij deze eisen. Paanakker legt uit: “Ergonomie op kantoor is belangrijk voor de gezondheid van werknemers, een gezonde werkplek biedt voldoende afwisseling in houding en beweging. Werken in afwisselende houdingen is niet alleen goed voor het lichaam van een werknemer, het is een van de voorwaarden die de nieuwe generatie verlangt.”

De concentratieproblemen van veel werknemers zorgen ervoor dat het noodzakelijk wordt het kantoor functiegerelateerd in te richten. “Werknemers  werken het grootste deel van de tijd achter hun bureau, maar ze kunnen andere werkzaamheden in andere ruimtes uitvoeren. Zorg voor concentratiewerkplekken om afgezonderd te kunnen werken en richt vergaderruimtes in met statafels waaraan teams kunnen overleggen.”

Paanakker geeft een voorbeeld: “Als iemand staand telefoneert, komt er meer energie los in het lichaam. Deze energie vertaalt zich in het telefoongesprek, waardoor een telefoongesprek makkelijker wordt. Door telefoonhokjes eveneens in te richten op staand bellen, wordt er gevarieerd in de werkhouding. Op deze manier spoor je de werknemer aan om verschillende houdingen aan te nemen.”

Gezonde houding: gebruik de volledige longcapaciteit

De helft van de verkochte bureaus is tegenwoordig een zit/sta bureau. Een goede ontwikkeling, want variëren in zitten en staan stimuleert de bloedsomloop en verbetert de concentratie. Toch is er nog verbetering mogelijk. Paanakker legt uit: “Het blijkt dat mensen die een zit/sta-bureau hebben, niet vaak van de verschillende standen gebruikmaken. Om hier verandering in aan te brengen, laten we werknemers van een bedrijf in een workshop zien wat de meest gezonde werkhouding is en hoe het bedrijfsmeubilair daarbij helpt.”

Afwisselen in zitten en staan is een goed begin, maar er is meer nodig voor een gezonde werkhouding. Paanakker: “Werknemers zitten vaak op het puntje van hun stoel en enigszins voorovergebogen naar hun scherm te kijken, in het slechtste geval met de ellebogen op het bureau. In deze houding is de rug gespannen en gebruik je maximaal 80% van de longcapaciteit. Door de stoel ‘los’ te zetten, blijf je zoveel mogelijk in contact met de rugleuning. De rugleuning biedt zo dynamische ondersteuning aan de rug. Iedere bureaustoel heeft een knop om de leuning los te zetten, alleen niet iedereen weet waarom dat zo belangrijk is.”

Er zijn allerlei producten op de markt om meer in beweging te komen op kantoor; bedrijven schaffen zelfs bureaufietsen, skippyballen of loopbanden aan. “Al is het de vraag of dit echt een serieuze optie is. Het belangrijkste is dat de werknemer zijn werk kan doen. En dat de kantoorinrichting daarop is aangepast.”

Reageer op dit artikel