nieuws

Podcast: Wat betekent businesstransformatie voor talentmanagement?

Organisatie & Strategie

Podcast: Wat betekent businesstransformatie voor talentmanagement?

Veel organisaties staan voor een transformatie. Dat vraagt nieuwe vaardigheden van medewerkers en een nieuwe visie op talentmanagement. Hoe kan HR de business en de medewerkers ondersteunen bij het varen van de nieuwe koers?

In een podcast van People-Power praat Glenn van der Burg met Waldo Consen, HR-directeur van PCI, en Martine Bolhuis, HR-partner van Centraal Beheer Open, over de veranderende kijk op talentmanagement. Open is een netwerk waarin HR-professionals uit verschillende branches kennis en ideeën uitwisselen over thema’s als talentmanagement, inzetbaarheid en flexibilisering.

Niet alleen organisaties verwachten veel van hun medewerkers, zelf willen mensen ook goed inzetbaar zijn, zegt Martine Bolhuis,  “Mensen willen kennis en kunde leveren, maar weten tegelijkertijd dat het werk verandert.” Daarbij weten organisaties vaak niet hoe zij hun eigen toekomstvisies moeten invullen. “We weten wel vaak welke strategie de organisatie heeft en welke richting we op willen. Maar wat dat precies betekent voor technologische kennis, verhoudingen en gedrag, dat weten we niet.” Dat vraagt volgens Bolhuis om een andere kijk op talentmanagement. HR- en talentmanagers zijn daarom op zoek naar manieren om het leervermogen van werknemers beter in beeld te brengen. Organisaties moeten daarvoor nog veel meer in gesprek gaan met hun medewerkers.

Lees ook: ‘Verwaarloos het talent in eigen huis niet’

Echte gesprekken

Waldo Consen herkent de observaties van Martine Bolhuis. Consen is HR-directeur van PCI, een bedrijf dat in de vuurlinie van de technologische veranderingen staat. PCI staat voor printers, copyers en IT. Waar het bedrijf voorheen vooral leverancier was van leverancier was van kopieerapparaten en scanners, maakt het nu de transitie door naar een IT-dienstverlener.

PCI heeft dus te maken met veranderende werkwijzen bij zijn klanten, maar moet ook de eigen mensen ontwikkelen en opleiden voor een heel andere manier van werken. Dat maakt ook dat er op een andere manier wordt gekeken naar het aantrekken van talent, zegt Consen. “Zeker in de transitie die wij nu doormaken, is het ook van belang om te kijken naar de potentie die mensen meebrengen.” De manier om dat te doen, is volgens Consen het aangaan van échte gesprekken. Hierin is het niet alleen van belang om te achterhalen wat de kandidaat in het verleden heeft gedaan, maar vooral ook waarom.

Strategische doelen duidelijk maken

Ook de eigen mensen moeten meekunnen in de verandering, zegt Consen. “Het is belangrijk dat je mensen vertelt waarom het noodzakelijk is dat de organisatie verandert en wat het ze gaat opleveren. Dat doe je door te vertellen waar je naar onderweg bent: de missie, de visie en de strategische doelen van de organisatie moeten voor de mensen heel erg duidelijk zijn.”

Volgens Bolhuis is staat samenwerking aan de basis van een succesvolle organisatie die klaar is voor de toekomst. Samenwerking tussen medewerkers, tussen afdelingen en tussen organisaties. “Ook vakmensen kunnen niet weten hoe de toekomst van hun werk eruit ziet. Het vermogen om nieuwe dingen te ervaren is nodig om te leren. Een van de manieren om nieuwe ervaringen op te doen is door samen te werken met mensen met wie je nog niet eerder samenwerkte.”

PW. selecteerde uit dit interview voor u de volgende fragmenten:

 

1) Wat betekenen de snelle veranderingen in het werk voor talentmanagement?

 

 

2) Hoe leveren werknemers kennis en kunde in een veranderende organisatie?

 

 

3) Waarom je kandidaten vooral heel vaak de waarom-vraag moet stellen

 

 

4) Hoe je mensen meeneemt in de organisatieveranderingen

 

 

5) Samenwerking is de basis van een droomorganisatie

 

Klik hier om de hele uitzending van People Power te beluisteren

Reageer op dit artikel