nieuws

Werknemer vreest voor veiligheid personeelsdata

Organisatie & Strategie

Schandalen met gelekte gegevens hakken er in bij werknemers. 64 procent zegt het idee te hebben dat de informatie die hun werkgever heeft verzameld niet veilig is. Ruim de helft (52%) denkt dat het risico toeneemt door het gebruik van nieuwe bronnen van personeelsdata.

Werknemer vreest voor veiligheid personeelsdata

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Accenture onder 1400 leidinggevenden en tienduizend werknemers. Hoewel personeelsdata een belangrijke factor zijn in succesvol HR-beleid, zijn werknemers er lang niet gerust op.

Zes op de tien leidinggevenden (62 procent) zeggen nieuwe technologieën te gebruiken om personeelsdata te verzamelen om meer inzicht te krijgen. Maar minder dan een derde (dertig procent) zegt er vertrouwen in te hebben dat deze gegevens op een verantwoorde manier worden gebruikt. Bijna een derde van de ondervraagde leidinggevenden (31 procent) zegt minder in datacollectie te investeren dan hij of zij zou willen vanwege de gevoeligheden bij medewerkers. Bijna hetzelfde percentage (32 procent) investeert toch en kijkt pas naar verantwoord gebruik als zich een issue voordoet.

AVG

Sinds de invoering van de AVG is er meer aandacht gekomen voor gegevensbescherming. Onder deze wet zijn de regels aangescherpt. De nadruk ligt – meer dan het geval was onder de Wet bescherming persoonsgegevens – op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden.

 Tip! Lees alles over de AVG in deze gratis whitepaper

Voor wat hoort wat

Het gebrek aan vertrouwen wil overigens niet zeggen dat werknemers tegen het delen van informatie zijn. Er moet alleen wel wat tegenover staan. 92 procent van de medewerkers staat open voor datacollectie over zichzelf en zijn of haar werk. Dat geldt echter alleen als dat de prestaties of het welzijn bevordert, of andere persoonlijke voordelen oplevert. Meer dan zes op de tien medewerkers (62 procent) zijn bereid om werkgerelateerde data in te ruilen voor een meer op maat gemaakte beloning en bonussen. 61 procent is daartoe bereid als daar maatwerk tegenover staat op het gebied van opleidingen en persoonlijke ontwikkeling.

Waarde creëren met personeelsdata

“In een tijdperk waarin bedrijven beschikbare personeelsdata gebruiken om meer waarde te creëren, is verantwoordelijk leiderschap de sleutel voor het bouwen aan vertrouwen van medewerkers”, zegt Irine Gaasbeek, managing director bij Accenture Nederland. “Dat betekent investeren in je mensen in de breedste zin en hen vrijheid, verantwoordelijkheid en ruimte geven, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Technologie speelt daar een belangrijke faciliterende en aanmoedigende rol in. De huidige en nieuwe generatie werknemers vraagt hier ook om. In de basis draait het allemaal om vertrouwen.”

Tips voor verantwoord datagebruik

Om het vertrouwen van medewerkers te herwinnen, geeft Accenture drie tips voor verantwoord gebruik van personeelsdata:

  • Geef controle – Door medewerkers veel meer controle te bieden over hun data, winnen organisaties niet alleen hun vertrouwen, maar profiteren ze ook van meer inzicht in het personeelsbestand. Daarmee zijn prestaties te verbeteren. Bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagde medewerkers wil eigenaar zijn van zijn of haar werkgerelateerde data en deze meenemen bij het vertrek naar een nieuwe werkgever. Meer dan de helft (56 procent) van de leidinggeven op C-level staat daarvoor open.
  • Deel verantwoordelijkheid –  Om voordelen voor iedereen te creëren, is het nodig om als leidinggevende verantwoordelijkheid te delen en medewerkers te betrekken bij het ontwerpen van systemen voor personeelsdata. Op dit moment doet minder dan een derde (29 procent) van de bedrijven aan co-creatie van datasystemen met medewerkers. 33 procent geeft echter aan dat te gaan doen.
  • Gebruik technologie op een verantwoorde manier – Bedrijven moeten artificial intelligence en andere technologieën inzetten om zo medewerkers meer groeimogelijkheden te bieden en eerlijkheid en diversiteit te verbeteren. Meer dan vier op de vijf medewerkers (82 procent) zeggen dat het verzamelen van betrouwbare data met behulp van nieuwe technologieën de eerlijkheid in beloning, promoties en beoordeling zal verbeteren.

 

Leestip! Meer weten over de mogelijkheden van HR-data? Lees er alles over in het boek HR Analytics

Reageer op dit artikel