artikel

Vitaal langer doorwerken: drie tips voor HR

Personeelsmanagement

Het aantal 50-plussers op de werkvloer neemt bij veel bedrijven gestaag toe. Hoe zorg je als HR dat deze groep gezond langer door kan werken en productief blijft? Drie tips

Vitaal langer doorwerken: drie tips voor HR

HR-managers van maak- en productiebedrijven zien de vergrijzing op de werkvloer steeds meer als een regelrechte uitdaging, zegt Aukje Rekkers-Staal, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ. Veel kennisorganisaties ervaren dit nog niet. Toch is het volgens haar raadzaam om te werken aan de gezondheid van ouder wordend personeel.  Door goed gezondheidsmanagement kunnen medewerkers langer doorwerken en productief blijven. Wat kun je als werkgever doen? Ze geeft drie praktische tips.

Tip 1: stimuleer langer doorwerken met een gezondheidsbeleid

“Een gezonde leefstijl geeft energie en voorkomt klachten. Zeker wanneer een medewerker ouder wordt, maakt dit verschil”, aldus Rekkers-Staal. De werkgever kan de werknemer volgens haar dan net dat zetje geven wat hij nodig heeft. Ze geeft hier een aantal mogelijkheden voor:

 • Preventief medisch onderzoek
  “Een goed begin, zo breng je risico’s en behoeften van oudere medewerkers in kaart.”
 • Beweegprogramma’s
  “Als je ouder wordt verstramt het lichaam. Bewegen vertraagt dit proces. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Door beweegprogramma’s op te zetten verbetert u de inzetbaarheid van uw personeel.”
 • Gezonde voeding
  “Gezond eten draagt bij aan energie, preventie en herstel. Medewerkers nuttigen minimaal 1 maaltijd tijdens het werk. Bied ze dus een gezonde maaltijd in het bedrijfsrestaurant.”

Event Duurzame Inzetbaarheid

Event Duurzame Inzetbaarheid

Tip 2: maak werken draagbaar en afwisselend

Monotoon werk kan de geest minder lenig maken, vindt Rekkers-Staal. “Door taakvariatie in te bouwen, hou je oudere medewerkers scherp. Zo vergroot je de afwisseling in hun werk en dit kan taakbelasting verminderen.” Ze geeft een paar mogelijkheden om dit in gang te zetten.

 • Rouleren
  “Laat medewerkers rouleren over functies. Bij maakbedrijven vermindert zo de herhalende belasting. En in kennisorganisaties vergroot u de mentale lenigheid van uw medewerkers. Bovendien leren medewerkers zo ook andere facetten van uw bedrijf en diensten kennen.”
 • Uitwisselen
  “Rouleren hoeft niet per se binnen het bedrijf. In sommige branches kan het tijdelijk uitwisselen van werknemers tussen bedrijven ook nieuwe impulsen geven.”
 • Samen twee banen
  “Is er binnen de organisatie grote variatie in de taakbelasting voor verschillende functies? Laat twee medewerkers dan gezamenlijk een lichte en een zware functie vervullen door ieder de helft van beide toe te wijzen.”
 • Omscholing
  “Hoewel het leervermogen op latere leeftijd afneemt, staan veel ouderen open voor nieuwe impulsen. Door gerichte omscholing worden ze breder inzetbaar binnen hun organisatie en blijven ze mentaal lenig.”
 • Kennisoverdracht
  “Wanneer een oudere medewerker voor zijn pensioen staat, vindt hij het fijn als hij zijn kennis over een lange periode kan overdragen aan zijn opvolger. Mentorschap kan voor medewerkers een waardevol einde van hun loopbaan betekenen. Mentorschap kan zelfs ruim voor het pensioen een rol spelen. Bijvoorbeeld bij medewerkers die de fysieke belasting niet goed meer aankunnen. Zo krijgt de loopbaan van de medewerker een nieuwe wending. En het bedrijf houdt de kennis binnenboord.”
  Als voorbeeld noemt Rekkers-Staal een fabrikant van hulpmiddelen. “Er was een monteur in dienst die het hele land doorreed om reparaties uit te voeren. Op zijn zestigste werd deze taak te belastend voor de volledige werkweek. Op kantoor zat een ex-monteur voor de logistieke planning van reparaties. In goed overleg kwamen ze tot de oplossing om ieder de helft van de week reparaties uit te voeren. Meer variatie, minder belasting.”

Tip 3: ontzie oudere medewerkers in werktijden

Het kan ook een optie zijn om medewerkers minder of andere uren te laten werken. “Door de ouder wordende medewerker op deze manier te ontzien, stel je hem in staat het werk langer vol te houden.”  Rekkers-Staal geeft enkele voorbeelden om dit te realiseren:

 • Flexibel inroosteren
  “Geef oudere werknemers meer regie op welke uren ze werken. Zo ervaren ze meer vrijheid en kunnen ze pieken in hun belasting voorkomen.”
 • Vrijstellen van onregelmatige diensten
  “Door regelmatige werktijden daalt de belasting op de oudere werknemer. Houd er hier wel rekening mee dat deze belasting elders in de organisatie toeneemt.”
 • Hersteldag
  “Wanneer een functie te belastend wordt voor een oudere werknemer kun je hem aanbieden een dag minder te werken. Een woensdag vrij helpt al veel in de draagbaarheid en het herstel van de werkzaamheden.”
  Als voorbeeld van flexibel roosteren noemt Rekkers-Staal een zakelijk dienstverlener die merkte dat een aantal krachten moeite had om rond 9 uur op kantoor te zijn. “Toen hun leidinggevende ernaar vroeg bleken beide medewerkers mantelzorger te zijn. De een voor zijn kind, de ander voor haar moeder. Daarop besloot de leidinggevende de begin- en eindtijd flexibel te maken. Alle medewerkers mochten voortaan zelf hun werktijden bepalen. Met een grotere productiviteit als gevolg.”

Bekijk hier meer voorbeelden

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel