artikel

Zo hou je medewerkers vitaal: 6 inspirerende voorbeelden

Personeelsmanagement

Het verbeteren van de vitaliteit van medewerkers kan op vele manieren. Van een feest in de vroege ochtend, het joggend opruimen van zwerfafval tot een bonus als medewerkers op gewicht blijven. Zes keer inspiratie voor bedrijven om medewerkers fit te houden.

Zo hou je medewerkers vitaal: 6 inspirerende voorbeelden

Daybreaker-feest

In de vroege ochtend dansen op de werkvloer? Sommige mensen moeten er vast niet aan denken, maar de uit Amerika overgewaaide Daybreaker-feesten duiken ook in Nederland steeds vaker op. “We mochten onlangs een Daybreaker-feest voor een uitzendbureau organiseren”, vertelt Juliette van Hessen, co-founder van Energy Up. “We dachten dat niemand zou dansen, maar het was een chaos, in positieve zin.”

Bedrijven hebben behoefte aan nieuwe manieren om met vitaliteit bezig te zijn, zegt Van Hessen. “Mensen zijn op zoek naar ervaringen, meer dan naar zenden. Bedrijven willen reuring. Door iets geks te organiseren, dat wel gezond is en gericht op een breder publiek dan alleen sportievelingen.” Een Daybreaker-feest is dan erg geschikt, aldus Van Hessen. “Er is een dj, er lopen mensen op stelten, er zijn trompettisten en iedereen danst. Je creëert een wow-effect. Je verandert er geen levens mee, maar als begin van een event of vitaliteitsweek is het perfect.”

Plogging

Plogging is een samenvoeging van de woorden jogging en plocka, wat Zweeds is voor opruimen of oppakken. “Het is op een hardlopende manier afval van straat halen”, verduidelijkt Joep Rovers, co-founder van Werk Atleet. “Je bent vitaal bezig en doet tegelijk iets goed voor de maatschappij.” Plogging werkt op verschillende manieren positief voor deelnemers, aldus Rovers. “Ze beleven er veel plezier aan, wat goed is voor de teambuilding. Je ziet vaak ook een beetje strijd ontstaan om de volste vuilniszak.”

Over de gezondheidsvoordelen zegt Rovers: “Tijdens plogging verbrand je meer calorieën dan bij jogging, vanwege het steeds oprapen van afval.” Een verwante activiteit is de SUP-clinic, die Werk Atleet na evenementen als Koningsdag organiseert. Rovers: “Deelnemers gaan met een groot SUP-board (Stand Up Paddling, red.), grijpers en zakken het water op om drijfafval uit het water te halen. Deelnemers zijn zo op een leuke manier bezig met bewegen, samenwerking en duurzaamheid.”

Blijf op Gewicht Bonus

Bij Tony’s Chocolonely ligt de verleiding om veel chocolade te eten op de loer. Daarom heeft het chocolademerk de Blijf op Gewicht Bonus bedacht. “Is je gewicht in een jaar niet toegenomen, dan krijg je een kleine, symbolische bonus”, vertelde Kristel Moedt van Tony’s Chocolonely in een interview met PW. “Niet dat je hier op de weegschaal moet – het gaat op basis van vertrouwen – maar het is meer een signaal afgeven dat het belangrijk is om op je gezondheid te letten.”

Het bedrijf stimuleert werknemers ook op andere manieren om vitaal te blijven. Zo kunnen ze wekelijks meedoen aan een bootcamp, zijn er yogalessen en kunnen ze één keer per jaar hun sportschoenen declareren. Moedt: “We vinden het ook belangrijk dat medewerkers tot rust komen. We letten erop dat iedereen minimaal 28 vakantiedagen per jaar opneemt. En meer mag zeker ook.”

Lees ook: Gezondheidsmanagement: wat is het en hoe boek je er succes mee?

Extra vakantie door te sporten

Mimer AB, een Zweeds softwarebedrijf, wilde het hoge ziekteverzuim aanpakken en bedacht een opvallend project rond preventie. Voor elk uur dat werknemers sportief bezig waren, kregen ze 12 minuten extra vakantie. Ze konden dit bijhouden in een dagboek. Als stimulans kregen ze een sportpas en de mogelijkheid om het abonnementsgeld van de sportschool te declareren.

Ruim 75 procent van de medewerkers deed mee, met een verbluffend resultaat. Het ziekteverzuim daalde in twee jaar tijd met 30 procent. Er was minder langdurig ziekteverzuim en werknemers gaven aan beter te slapen, minder lichamelijke klachten te hebben en minder vermoeid te zijn. Ook het imago van het Zweedse softwarebedrijf kreeg een boost. Meer mensen solliciteerden er en in 2018 stond Mimer AB in de top tien van beste bedrijven om voor te werken.

Kussengevecht

Kussengevecht bij TRIMM

Het spelen van spellen is goed voor het brein, zo las Tom Morssink in een opinieweekblad. De HR-manager van internetbureau TRIMM bedacht zich geen moment en organiseerde een kussengevecht. “Een kussengevecht is ludiek, maar ook een invulling om vitaliteit en interactie te stimuleren”, vertelt Morssink. “Bij TRIMM werken we in multidisciplinaire teams. Om te voorkomen dat er allemaal kleine bedrijfjes op zichzelf ontstaan, organiseer ik teamoverstijgende activiteiten. Waaronder sport en spel.”

En dus werd een speelveld met tape afgebakend en sloegen de medewerkers elkaar om 09.00 ’s ochtends met kussens om de oren. “Binnen tien minuten was het klaar, maar dat was prima. Met een ludieke invalshoek hebben we toch weer een stukje bewustwording gecreëerd. Nadat we beelden van het kussengevecht deelden, kwam er zelfs een sollicitant met een kussen onder zijn arm op gesprek. ‘Wanneer beginnen we?’, vroeg hij. Die is aangenomen.”

Planking Challenge

Hoe vitaler de medewerkers, hoe beter ze in staat zijn om optimale patiëntenzorg te bieden. Vanuit die gedachte organiseerde het Reinier de Graaf ziekenhuis in februari de Planking Challenge. Het ziekenhuis daagde medewerkers uit om deze fitnessoefening gedurende twee weken dagelijks te doen, liefst met zoveel mogelijk collega’s per team of afdeling. Om het planken onder de aandacht te houden, konden medewerkers originele planking-foto’s digitaal uploaden. Dit deden medewerkers volop, tot over de landsgrenzen en tijdens skivakanties.

“De Planking Challenge zorgde niet alleen voor vitaliteit onder medewerkers, maar ook voor verbroedering”, aldus het ziekenhuis in Delft. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een digitaal platform, Vitaal@Reinier, waar meer leuke en gezonde activiteiten te vinden zijn. Met als doel om medewerkers te inspireren, activeren en ondersteunen op het gebied van gezondheid en vitaliteit. O ja, de winnaar van de Planking Challenge slaagde er in om 5 minuten en 4 seconden non-stop te planken. Doe hem dat maar eens na!

Kent u ook een bijzonder initiatief om medewerkers fit te houden? Laat het ons weten! pw@vakmedianet.nl

 

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel