artikel

Gezonder leven? Zoek uw eigen blue zone!

Personeelsmanagement

Gezond leven. Kan dat wel, in onze Westerse betonmaatschappij waar alles steeds sneller moet, met steeds minder aandacht voor organisch en harmonisch? Kan je wel duurzaam inzetbaar blijven in zo’n wereld? Rosanne Warmerdam, biomedisch wetenschapper en eigenaar van Living Life Lab vindt van wel.

Gezonder leven? Zoek uw eigen blue zone!

Een gezonde leefstijl is iets wat steeds meer hardwerkende bedrijfsmensen nastreven. Voor wie duurzaam inzetbaar wil blijven is het onmisbaar. Maar hoe hou je die gezonde leefstijl vast als het op je werk steeds drukker wordt en je je baan niet wilt verliezen? Gezond leven is niet alleen je eigen verantwoordelijkheid, vindt Warmerdam. “Het is een andere leefstijl die de hele samenleving moet nastreven. Als we onze hele samenleving erop inrichten, gaat gezonder leven ook bij ons min of meer vanzelf. Als je de hele dag overal zakken chips tegenkomt in winkels dan neem je uiteindelijk een zak chips wanneer je genoeg honger hebt. Zie je alleen maar appels, dan neem je die.”

De menselijke maat terugbrengen

Warmerdam haalt haar inspiratie voor een andere, gezondere en harmonieuzere samenleving deels uit de blue zones, die op steeds meer plekken verschijnen. Zoals op Sardinië. De levenswijsheid van ouderen wordt er gerespecteerd, moderne elektronica en mechanische hulpmiddelen gebruiken ze zo min mogelijk. In plaats daarvan doen ze zo veel mogelijk met de hand, beweging vinden de bewoners prettig. Ze stellen zich dagelijks een doel, ze eten zo veel mogelijk plantaardig en ze hebben onderling een sterk sociaal netwerk. “Ook in Nederland is er veel belangstelling voor, bijvoorbeeld in Groningen en Limburg proberen ze zulke leefgemeenschappen op te zetten”, weet Warmerdam.

Maar hoe kan dat werken in ons land met zijn geïndustrialiseerde welvaart? We moeten we nu carrière maken in jachtige banen om over tien jaar nog werk te hebben.
Warmerdam geeft toe dat je de leefstijl van de ene blue zone niet een op een kunt kopiëren in de andere. “Maar het is mogelijk om gezond oud te worden. We moeten ons laten inspireren door deze manier van leven, en niet direct om pillen vragen als we ons niet zo lekker voelen. We moeten anders leren kijken naar gezondheid, rekening houdend met onze welvaartziekten en stress. Om daar inspiratie voor te krijgen moet je eerst structureel iets veranderen in je leven: gezond leven is makkelijk als je in een Blue Zone leeft. Daar hoef je niks bijzonders voor te doen. Je hoeft er alleen maar te zijn!”

Overgang naar Blue Zones

Hoe kunnen wij onze bestaande werk- en leefplekken veranderen in Blue Zones volgens u?
“Een fundamentele vraag is voor mij: wanneer ben je als mens gezond, en wat is gezondheid? Dat verschilt per mens, en ook voor de samenleving is dat een ontdekkingsreis. Er is nog heel veel dat we nog niet weten over de werking van het menselijk lichaam. We weten vaak ook nog niet wat de gevolgen zijn als je voor een bepaalde oplossing kiest. Ik wil mensen prikkelen en nieuwsgierig maken om zelf te onderzoeken wat gezondheid betekent voor jou, en welke impact dat heeft op jezelf en op je omgeving.”

Reageer op dit artikel