artikel

Voorbeeldgedrag is sleutel tot vitaliteit

Personeelsmanagement

Wie lekker in zijn vel zit en zich goed voelt, is productiever en zorgt voor een positieve sfeer. Maar hoe zorg je dat medewerkers lekker in hun vel zitten? Waarom HR bij zichzelf moet beginnen.

Voorbeeldgedrag is sleutel tot vitaliteit

Als het gaat om vitaliteit op de werkvloer is het gedrag van een leidinggevende besmettelijker dan dat van een andere collega, zo blijkt uit onderzoek dat Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis uitvoerde. Maar de leidinggevende overschat vaak zijn eigen rol. “Maar liefst 55 procent van de leidinggevenden vindt dat zij het goede voorbeeld geven om werk-privé in balans te houden. Maar slechts 34 procent van de medewerkers ervaart dit ook daadwerkelijk zo”, melden de onderzoekers.

Vergeet je medewerkers

De leidinggevende heeft dus een voorbeeldrol, maar vervult die rol niet altijd met verve. Volgens trainer en vitaliteitscoach Rob van Drunen is het tijd voor een nieuw soort leider: een vitale leider. “Dat is iemand die zorgt voor meer energie, motivatie en veerkracht van zichzelf en de mensen in zijn team”, zegt hij op zijn site.

Vergeet je medewerkers. Begin bij jezelf. Want pas als je zelf vitaal bent, dien je tot inspiratie van je medewerkers.

“De meeste leidinggevenden die ik ontmoet, willen in eerste instantie alleen maar horen wat zij moeten doen om de vitaliteit van hun medewerkers te vergroten. Ze willen praktische ‘tips and tricks’ en ‘quick fixes’, waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Mijn boodschap is altijd dezelfde: Vergeet je medewerkers. Begin bij jezelf. Want pas als je zelf vitaal bent, dien je tot inspiratie van je medewerkers. Dan maak je anderen enthousiast om in beweging te komen.”

Leidingevende moet inspireren

Ook Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement, erkent het belang van voorbeeldgedrag. “Goed leiderschap zit onder andere in voorbeeldgedrag. Dat mensen zien hoe het hoort en weten waar het om draait. ‘The tone at the top’ moet inspireren en richting geven. Een CEO die zijn of haar functie ziet als loopbaanstap is met zijn eigen dingen bezig.”

“Een goede CEO beseft zijn of haar verantwoordelijkheid en neemt deze ook, in het betrekken van mensen bij de organisatiedoelen, het ‘engagen. Hij of zij moet talenten in vuur en vlam zetten”, aldus Van der Sluis in een interview op PWnet.

Werken aan vitale leiders

Wie vitaliteit hoog op de agenda wil krijgen, zal dus moeten werken aan vitale leiders. “Zo’n vitaliteitsprogramma is maatwerk”, zegt Nathalie de Jager, manager Gezond Ondernemen bij Zilveren Kruis. “Elke werkgever moet voor zichzelf ontdekken wat in welke context en voor welke doelgroep werkt. Voorop staat dat mensen voelen dat ze in een cultuur zijn waar je wordt aangemoedigd om gezonde keuzes te maken. En een cultuur met leiderschap dat het gesprek erover met je voert. Dan voel je dat er echt aandacht voor is.”

Lees ook: Zo slaat een vitaliteitsprogramma wél aan

Bingo op de werkvloer

Meer leren over vitaliteit op de werkvloer? Dan is het tijd voor een gezond spelletje, stelt Zilveren Kruis die de Beter-in-je-vel-Bingo ontwikkelde. “Het competitieve element zorgt voor een leuke sfeer op de werkvloer én natuurlijk teambuilding.” Medewerkers krijgen een week de tijd krijgen om hun kaart vol te krijgen. “Zo ga je op een speelse manier aan de slag met leuke tips en handige challenges.”

Voorbeeldrol HR

De grote vraag is natuurlijk: waar begin je als je wilt dat leidinggevenden binnen je organisatie het goede voorbeeld  gaan geven? Ook HR heeft als leidinggevende een voorbeeldrol. Zoek het dus niet te ver en begin bij jezelf. Zes praktische tips waarmee je de eerste stappen zet naar een vitale organisatie.

  • Mail niet buiten werktijd. “E-mail is een bron van stress voor veel mensen”, zegt Kilian Wawoe, consultant en parttime docent Human Resource Management aan de VU Amsterdam. “We mailen te vaak, te veel en verwachten te snel antwoord. Is het echt zo belangrijk dat een mail in de avond moet? Of kun je de mail ook klaarzetten voor morgenochtend?”
  • Een overleg met een medewerker? Doe het staand. Zo geef je direct de volle aandacht. En je hebt weer een aantal minder zitminuten.
  • Probeer eens alle telefoongesprekken staand of lopend te doen. Dat scheelt al snel 40 zitminuten. Bewegen is het antwoord op heel veel klachten, waaronder chronische stress, meent professor Erik Scherder, bekend van onder andere zijn optredens bij De Wereld Draait Door. De neurowetenschapper legt een verband tussen beweging en gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.
  • Ga met de lunch even lekker naar buiten. De buitenlucht doet het altijd goed.
  • Feedback nodig of een vraag? Loop eens wat vaker naar de medewerker toe, in plaats van een e-mail te sturen.
  • Feedback geven? Zeg het direct. Kilian Wawoe: “Anders koppelen onze hersenen de beloning of de straf niet aan de actie. Boetes komen bijvoorbeeld veel te laat: ze doen wel pijn in je portemonnee, maar hebben weinig effect op je gedrag.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zilveren Kruis.

Reageer op dit artikel