blog

Doorstroom: mede bepalend voor motivatie personeelsbestand

Personeelsmanagement

Goed personeelsbeleid richt zich op de procesoptimalisatie van drie vitale onderdelen. De instroom van (nieuwe) medewerkers, hun doorstroom (ontwikkeling) en hun eventuele uitstroom (ontslag). In deze blog aandacht voor het belang van een goede doorstroom.

Doorstroom: mede bepalend voor motivatie personeelsbestand

Doorstroom gaat over het behouden en ontwikkelen van medewerkers binnen een organisatie om de kennis en professionaliteit in het bedrijf te behouden. Als HR-manager staan je verschillende instrumenten ter beschikking om een medewerker aan je te binden. Denk aan de keuze om hen de kans te geven zich te ontwikkelen of door te groeien naar hogere functies. Of door het geven van meer persoonlijke aandacht door leidinggevenden aan hun team.

Training van leidinggevenden

Om de betrokkenheid onder medewerkers te verhogen, kiezen veel bedrijven ervoor om leidinggevenden te trainen in het geven van goede feedback op de uitgevoerde werkzaamheden, en medewerkers voor te lichten over het belang van hun eigen inzetbaarheid. Ook worden er vaak leiderschapsprogramma’s geïmplementeerd, zoals het trainen van leidinggevenden in de begeleiding van medewerkers of het geven van meer tijd aan- en persoonlijke aandacht voor medewerkers. Maar ook: het actief verbeteren van de balans tussen werk en privé door bijvoorbeeld flexibele werktijden, thuiswerken en kinderopvang mogelijk te maken

Verbetering organisatie rondom functioneringsgesprekken

De HR-afdeling heeft er belang bij dat personeel zich zo goed mogelijk ontwikkelt, mede vanuit regelmatig terugkerende functioneringsgesprekken. Maar hoe organiseer je dit? Vanuit de organisatie kunnen templates voor functioneringsgesprekken worden toegevoegd aan het e-HRM-systeem en de uitkomsten kunnen worden gearchiveerd. Het helpt de gesprekken eenvoudiger terug te vinden, de voortgang van de medewerkers bij te houden, en de papieren administratie wordt flink verminderd. Ook kunnen de resultaten van de gesprekken in het systeem worden toegevoegd, waardoor de betrokkenen eenvoudig terug kunnen zien welke afspraken er waren gemaakt en welke doelen gesteld.

Doorstroom en het intern managen van competenties

Competentiemanagement is voor u als HR-manager essentieel. Hiermee legt u de koppeling tussen de doelen van de organisatie en die van het individuele personeelslid. De eisen voor bepaalde functies worden naast de competenties van medewerkers gelegd. Maar ook hier: hoe organiseert u dit en embedt u dit in de organisatie ? Een e-HRM-systeem legt voor u de competenties vast op diverse niveaus. De voortgang per medewerker archiveert u en gebruikt u voor de functioneringsgesprekken.

De voordelen van overzichtelijk werken met moderne tools

Voor een goed management van de doorstroom in uw organisatie kunt u als HR-manager eigenlijk niet zonder een e-HRM-systeem. Uw personeel verwacht een nauwkeurige begeleiding en een goede aansturing van personeelsmanagement en diverse functioneringsgesprekken. Alleen dan weet u dat u als HR-afdeling de ondersteuning krijgt die het nodig heeft.

Dit is een bijdrage van Rob van Loenen, marketing manager bij Visma Software BV

Gerelateerde content:
Zo strategisch is operationele personeelsplanning
Zo maak je de belofte van HR-analytics waar
Vijf verbeterpunten voor de beoordelingscyclus

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel