blog

Werkdruk begint bij jezelf

Personeelsmanagement

Onlangs had ik het voorrecht om vier weken lang in een dorp in Spanje te werken aan mijn boek. Ik begon de dag met het verwerken van mijn e-mails en daar keek ik de rest van de dag niet meer naar om. Ik kon mij verder volledig concentreren op het schrijfwerk. Heerlijk, wat een rust.

Werkdruk begint bij jezelf

Ik moest daaraan terugdenken bij het lezen van allerlei verontrustende berichten over werkdruk, burn out en (over)belasting: op universiteiten en in het onderwijs in het algemeen, in de zorg, in het openbaar vervoer, in de horeca…. Van universiteiten maak ik van nabij mee hoezeer de druk op de medewerkers continu wordt opgevoerd. Het lijkt erop alsof er een geheime agenda bestaat, waardoor niet meer de beste medewerker uiteindelijk bovenaan weet te komen op de apenrots, maar de meest stressbestendige.

Informatie-overload

Uit de laatste rapportage van het NEA-onderzoek van TNO en CBS komt – niet verrassend overigens – een belangrijke oorzaak van stress naar voren: informatie-overload. Dat betreft dan vooral de hoger opgeleiden. Veertig procent van de hoogopgeleiden heeft moeite om alle informatie die dagelijks op hen afkomt te verwerken. Onder laagopgeleiden is dat 14 procent; toch ook altijd nog 1 op 7. We moeten voortdurend on-line zijn, dienen snel (zo niet onmiddellijk) te reageren op alle e-mails, de whatsapp zoemt als een hinderlijke wesp om ons heen, en dat gaat dag en nacht door.

Scheiden werk en privé

Al met al lees ik echter nauwelijks iets over de oplossing van het probleem. Het wordt geconstateerd, en dan? Minder werk aannemen, meer personeel. Natuurlijk, maar dat is niet altijd haalbaar en mogelijk. Laten we, als alternatief, eens beginnen met de stelling dat werkdruk bij jezelf begint. Dan ligt de oplossing ook bij jezelf. Een eerste stap is het consequent scheiden van werk en privé. Reageer buiten werktijd niet op werkgerelateerde mails. (In Frankrijk is al wettelijk geregeld dat dat niet van werknemers mag worden verlangd.)

Maar draai het ook om: onder werktijd geen privémails en ander gedoe op sociale media. In privétijd geen werk, maar in werktijd ook geen privézaken. In de 20e eeuw waren we ook niet voortdurend met privégedoe bezig onder werktijd. Je werd normaliter alleen door het thuisfront gebeld voor dringende zaken die geen uitstel duldden.

Timemanagement

Daarnaast denk ik aan timemanagement. Ook zo 20e-eeuws, maar o zo nuttig. Een van de principes van timemanagement is: breng structuur aan in je dag. Beantwoord mails en apps op vaste, beperkte tijdstippen. Dat vraagt discipline, maar brengt zoveel rust.
Ik weet het. Niet iedereen heeft de luxe die ik heb om een maand in Spanje te gaan zitten. Maar het maken van afspraken met jezelf kan iedereen en is een goed begin. Als je je eraan houdt tenminste. Wie weet voelt het dan toch af en toe alsof je in Spanje zit. Afgezien van het weer dan natuurlijk.

Auteur Willem de Lange schrijft maandelijks een column voor PW

Reageer op dit artikel