blog

De tweede loopbaan

Personeelsmanagement

Ik zat eens voor een cursus in een hotel waar ook de selectie van PSV verbleef. Leuk om al die bekende jongens eens van nabij te zien.

De tweede loopbaan

Tussen de trainingen door hingen ze wat rond, potje kaarten, televisie kijken, gamen, tukje doen. Een groot deel van de dag verliep in ledigheid.

Op een trainerscongres in Zeist hekelde een bekende trainer, André Villas-Boas, de cultuur in het professionele voetbal. Er wordt ’s morgens getraind en dan zit de werkdag erop. Hij pleitte voor langere werkdagen en een grotere beschikbaarheid van de voetballers, voor analyse, training en voorbereiding op wedstrijden. Ik zou pleiten voor iets anders: voorbereiding op de toekomst.

Niet met lege handen

Voor de meeste spelers zit de loopbaan er wel op als zij 33 jaar zijn. En dan? Een (klein) deel kan aan de slag als trainer, begeleider of in een andere functie en blijft in het metier. En er is een deel dat zoveel heeft verdiend, dat zij zich over de toekomst niet druk hoeven te maken – afhankelijk natuurlijk van de manier waarop zij met hun geld zijn omgegaan…. Maar voor de meesten rest de vraag: wat nu? Als zij zich dat hadden afgevraagd tijdens hun voetballoopbaan, dan zouden zij op die vraag allang het antwoord weten en na hun ‘eerste loopbaan’ niet met lege handen staan.

Benut je tijd

Ik ga nog een stap verder: eigenlijk zou iedereen dat moeten doen! De wereld van werk verandert in hoog tempo. Oude functies en beroepen verdwijnen, heel nieuwe komen op. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, luidde eens een leus. En dat geldt evenzeer voor een slimme jongen. En vrouw en man. Benut je tijd. En als je geen tijd hebt: maak tijd. Want het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit! Dan voorkom je dat je later een overvloed aan tijd hebt en met lege handen staat.

Willem de Lange schrijft maandelijks een column voor PW.

Reageer op dit artikel