nieuws

Slimme werknemer neemt voldoende nachtrust

Personeelsmanagement

Slimme werknemer neemt voldoende nachtrust

Zorgen dat werknemers gezond eten, genoeg bewegen en stoppen met roken, is voor veel werkgevers al heel normaal. Maar het stimuleren van voldoende nachtrust is minstens zo belangrijk, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Werknemers in ploegendienst of met hoge werkdruk krijgen vaak niet zoveel slaap als ze nodig hebben. De gevolgen op de hersenen kunnen ingrijpend zijn, aldus neurobiologen Peter Meerlo em Arianna Novati. Uit onderzoek met ratten blijkt dat de hippocampus, het hersengebied dat betrokken is bij leren, geheugen en emoties, krimpt bij een chronisch slaaptekort.

Een weeklang te weinig slaap bleek al ernstige gevolgen te hebben. Het serotoninesysteem, dat betrokken is bij stress en emotie, raakte ontregeld. Na een maand werd de hippocampus ongeveer 10 procent kleiner. Het is nog niet bekend of de krimp van de hippocampus omkeerbaar is.

Van Meerlo vindt dat de onderzoeksresultaten ons dwingen om slaap in de huidige 24-uurssamenleving serieuzer te nemen. 'We houden ons bezig met gezond eten, niet roken, genoeg lichaamsbeweging. Maar voldoende nachtrust schiet er vaak bij in, terwijl slaap ook gewoon in dat rijtje met goede gewoontes zou moeten staan.'

Meer over duurzaam personeelsbeleid in de volgende editie van IntermediairPW.

Reageer op dit artikel