nieuws

Tips over veilig werken in de kou

Personeelsmanagement

Werkgevers zijn verplicht er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat werknemers geen nadelige gevolgen oplopen door de lage temperaturen. De regels op een rij.

Tips over veilig werken in de kou

Nu de winter eindelijk zijn tanden laat zien, moeten mensen die buiten werken extra oppassen. En hoewel de Arbowet niet zegt wanneer het te koud is om te werken, heeft de werkgever verplichtingen richting medewerkers.

Vorstverlet

In de bouw is het duidelijker. Daar hebben werkgevers en werknemers afgesproken dat bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager werknemers die onder de cao vallen het werk mogen neerleggen. Als het om half elf nog steeds zo koud aanvoelt, mag de werknemer naar huis, tenzij zijn werkgever alternatieve werkzaamheden voor hem heeft. Het salaris wordt tijdens het vorstverlet gewoon doorbetaald.

Maar niet alleen bouwvakkers hebben te maken met de lage temperaturen. Ook politiemensen, postbezorgers, tuinlieden, stratenmakers en vuilnismannen horen tot de mensen die veel buiten zijn.

Arbo Unie heeft op een rij gezet welke maatregelen werkgevers en werknemers moeten nemen om toch veilig te kunnen blijven werken.

Voor de werkgever

 • In de buitenlucht kan afscherming helpen. Gebruik windschermen of overkappingen die veilig en stevig worden geplaatst. Voorkom afkoeling door koude vloeren met houten of kunststofvlonders en voorkom water op de vloer.
 • Isoleer koude materialen, zoals de handvaten, om warmteverlies van de handen te verminderen en draag handschoenen. Dek gereedschap, werktuigen en machines af om ijsvorming te voorkomen.
 • Verstrek persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschermende kleding, om het effect van de kou op het lichaam te verminderen. Zorg voor mogelijkheden om handschoenen en sokken te drogen en te wisselen.
 • Zorg voor extra ‘opwarmpauzes’ en een goede verwarmde droge ruimte. Zorg voor pauzeruimtes, kleedruimten, wasgelegenheden en toiletten met een temperatuur net boven kamertemperatuur.
 • Pas de werk- en rustschema’s aan; zorg voor extra opwarmpauzes en warme dranken. Vermijd piekarbeid, waarbij medewerkers eerst zweten door hoge inspanning gevolgd door een gevaarlijk snelle afkoeling (after-chill).
 • Geef informatie en voorlichting over het werken in de kou zodat medewerkers adequaat om kunnen gaan met koude en kouderisico’s.

Voor de werknemer:
Bij werken in de kou is goede kleding van groot belang want kleding isoleert. Heb je het (regelmatig) koud op het werk? Pas dan je kleding aan om afkoeling te voorkomen.

 • Werk je in regen of wind, draag dan waterdichte, dampdoorlatende overkleding, aangevuld met capuchon, handschoenen en waterdichte laarzen.
 • Bedek bij blootstelling aan vrieskou en tocht de huid zoveel mogelijk. Vermijd het contact tussen de blote huid met koude oppervlakten (vooral metaal) bij omgevingstemperaturen van min 7°C of lager en vermijd huidcontact bij werkzaamheden met vluchtige vloeistoffen zoals diesel, alcohol, schoonmaakmiddelen bij temperaturen lager dan 4°C.
 • Pauzeer op een verwarmde, droge plaats, zoals keet of auto, om weer even op te warmen. Trek daarbij de beschermende overkleding uit, zodat het je na je pauze weer goed tegen de kou beschermt.
 • Eet goed en regelmatig. Werken in de koude vraagt meer energie dan werken in de warmte, omdat het lichaam hard werkt om het lichaam op de juiste temperatuur te houden.
 • Drink regelmatig een warme drank of eet soep. Beperk koffie en andere cafeïnehoudende dranken, omdat het de urineproductie verhoogt en vocht vasthoudt en zo bijdraagt aan uitdroging. Bovendien verhoogt cafeïne de doorbloeding van de huid wat weer kan leiden tot verlies van lichaamswarmte.
Reageer op dit artikel