nieuws

Het Nieuwe Werken: is de trend voorbij?

Personeelsmanagement

Het Nieuwe Werken: is de trend voorbij?

Het nieuwe is er bij Het Nieuwe Werken wel een beetje vanaf. Wordt op kantoor werken nu de nieuwe trend?

Voor de koplopers is de term Het Nieuwe Werken al lang niet meer nieuw. Volgens sommigen is de hype er af, maar nieuwe vraagstukken rondom Het Nieuwe Werken dienen zich aan. Hoe zorg je dat werknemers duurzaam inzetbaar blijven met Het Nieuwe Werken? Hoe gaan organisaties om met generatieverschillen in de manier van werken? En hoe gaan managers om met de angst om grip te verliezen op hun thuiswerkende medewerkers? Norma Snell, directeur van Stichting Forum Duurzaam Werken, geeft haar kijk op deze zaak.

Is Het Nieuwe Werken niet een hype die voorbij aan het waaien is?

“Dat is een misvatting. Veel grote bedrijven hebben het ingevoerd, dus dat is echt een succes. Maar de grote bedrijven zijn slechts de voorlopers. De grootste hausse aan bedrijven die het nog moeten invoeren is te vinden in het mkb. Als zij meegaan kun je pas echt van een succes spreken. Dat het een hype genoemd wordt komt vooral door de benaming. Werken is ook niet nieuw. De omstandigheden veranderen. Daarop pas je de manier van werken aan. Ik snap de reactie wel. Wij hebben bewust de keuze gemaakt om het daarom over Duurzaam Werken te hebben.’

Wat is Duurzaam Werken dan?

“Duurzaam Werken gaat echter verder en houdt ook meer aandacht in voor duurzaamheid en MVO. Duurzaamheid is natuurlijk op heel veel manieren te interpreteren. Denk aan duurzame inzetbaarheid, werkgevers die hun mensen helpen om een betere werk-privébalans te krijgen, en zo uiteindelijk ook hun rendement vergroten. Door een goede aanpak en gebruik van de juiste bronnen maak je je personeel productiever, gelukkiger en dus jouw bedrijf ook uiteindelijk meer succesvol. Het is een continue ontwikkeling. Je moet daarom altijd je focus houden op je werknemers. Werken gaat immers over mensen.”

Waar gaat Het Nieuwe Werken volgens jou naartoe?

“De ouderwetse manier van werken zal in ieder geval nooit helemaal verdwijnen. Sommige mensen werken zo nu eenmaal het best. Opvallend is dat bij de generatie Y, de Young Professionals, er veel behoefte is aan plaats- en tijdonafhankelijk werken. Geef de targets  en we halen het. Bij de generatie Z, die vanaf 2020 aan de slag gaat, is dat toch weer heel anders. Die willen eerst nog even snuffelen aan het werken op kantoor. Wat is dat een kantooromgeving? Vervolgens zullen ze een keuze maken voor plaats- en tijdonafhankelijk werken, of niet. Ze gaan eerst zoeken waar ze het best bij passen.

Er is veel diversiteit. Dat blijft ook zo. En ik denk dat dat goed is. De ontwikkelingen van HNW zitten meer aan de zachte kant. De technologische ontwikkelingen gaan wel door, net als de mobiliteitskant, maar de kern zal meer liggen op meer samenwerken met elkaar.”

TIP: Lees het artikel Zo gaat Het Nieuwe Werken eruit zien in 2014

Wat vind je van de tegenbeweging die lijkt te ontstaan waarbij grote bedrijven juist het thuiswerken weer gaan beperken?

“Volgens mij is er geen sprake van een hele grote tegenbeweging. Ik kan me wel voorstellen dat wanneer je als nieuwe directeur ergens net begint, je pas op de plaats maakt en inventariseert hoe de organisatie in elkaar steekt. Ik las laatst een artikel in het FD dat managers allerlei manieren zoeken om hun mensen terug te krijgen naar kantoor. Dat kan voortkomen uit angst. Hoe manage je Nieuwe Werkers? Hoe gaan ze om met zoveel vrijheid? Hoe voorkom je dat ze in een sociaal isolement komen?

Maar er zijn zoveel tools te vinden voor het managen van Het Nieuwe Werken, waarbij je goed het werk kunt plannen, waarbij je virtueel kunt samenwerken. Eén keer in de week een fysieke vergadering, waarbij iedereen elkaar face to face ziet, kan goed werken. De angsten moeten we goed analyseren, waar komen die uit voort? We hoeven niet bang te zijn voor HNW, zeker als je ziet hoe goed het kan werken.”

TIP: Lees hoe u HNW juridisch in goede banen leidt in het boek ‘Het nieuwe werken, handleiding voor de praktijk’.

Alle ontwikkelingen rondom Het Nieuwe Werken volgen? Lees meer op Overhetnieuwewerken.nl

Reageer op dit artikel