nieuws

Wat mag er straks van de transitievergoeding af?

Personeelsmanagement

Wat mag er straks van de transitievergoeding af?

Als volgend jaar de transitievergoeding ingaat, kunnen werkgevers bepaalde kosten hierop in mindering brengen. “Maar er blijven heel weinig kosten over om af te trekken”,  vindt Mark Diebels, advocaat bij KZO|O13 Advocaten in Tilburg.

De advocaat op het gebied van arbeidsrecht zei dit tijdens de HR-wetgeving Actualiteitendag gisteren in Utrecht. Ruim honderd HR-professionals werden daar bijgepraat over wetswijzigingen op het terrein van pensioenen, personeel en fiscus, sociale zekerheid en arbeidsrecht.

Kosten voor inzetbaarheid

Werkgevers moeten vanaf juli 2015 een transitievergoeding betalen aan werknemers waar ze vanaf willen. Onder voorwaarden kunnen ze bepaalde kosten op die vergoeding in mindering brengen. Dit zijn ten eerste de kosten voor de begeleiding van werk naar werk, zoals outplacement of een verlengde opzegtermijn. Ten tweede de kosten die tijdens het dienstverband worden gemaakt om de brede inzetbaarheid van de medewerker te bevorderen.

En daar zit ‘m volgens Diebels de kneep. “Kosten die gemaakt zijn om óók de inzetbaarheid van de werknemer intern te verbeteren, vallen daar niet onder.” Volgens de arbeidsrechtadvocaat zal dit punt straks dan ook veel discussies op gaan leveren. Zijn advies aan de HR-professionals is om bij goedkeuring van een cursus goed vast te leggen of deze voor de medewerker zelf is of niet. “Denk bijvoorbeeld aan een cursus mindfulness vanwege spanningen in de privésfeer, een niet-werkgerelateerde taalcursus. Of een managementcursus als er geen uitzicht is op een managementpositie. Hier moet je vooraf duidelijke afspraken over op papier zetten om discussies achteraf te voorkomen. Stel dus bij elke training, cursus of scholing een studie-overeenkomst op”, zo tipte hij de HR-professionals.

In de overeenkomst moet komen te staan of de kosten in mindering komen op een transitievergoeding, als die op enig moment uitgekeerd moet worden aan de werknemer. “Specificeer heel precies de kosten, of beter nog: noem een bedrag”, aldus Diebels. “En zijn het geen inzetbaarheidskosten, dan nog is terugbetaling bij voortijdig vertrek af te spreken, met een afbouwschema.”  

Onrust over transitievergoeding

De transitievergoeding bleek bij de aanwezigen nog veel vragen en zelfs wat onrust op te roepen. “Waar het op neerkomt, is dat u straks altijd moet betalen. Maar gemiddeld zal het altijd minder zijn dan met de kantonrechtersformule”, zo stelde hij de HR-professionals gerust.

Wilt u ook bijgepraat worden over de recente en komende wetswijzigingen op HR-gebied?  Meld u dan alvast aan voor de HR-wetgeving Actualiteitendag op 19 maart.

Reageer op dit artikel