nieuws

Zo houdt u de CEO duurzaam inzetbaar

Personeelsmanagement

Zo houdt u de CEO duurzaam inzetbaar

Duurzame inzetbaarheid is niet alleen iets voor de ‘gewone man’. Juist voor de drukke CEO is het belangrijk.

Een goede werk-privébalans, voldoende slaap en een gezond leefpatroon zijn niet alleen voor ‘het werkende volk’ belangrijk, ook topbestuurders moeten letten op hun duurzame inzetbaarheid. Wat heet: júíst. Met de lange, overvolle dagen die hij of zij maakt is de CEO bij uitstek de werknemer om wat extra op te letten. Het Amerikaanse HC Online laat zien wat HR kan doen.
‘Het is relatief eenvoudig om het personeel in de frontlinie naar een cursus gezond werken te sturen. Bij het hogere management ligt dat meestal wat ingewikkelder,’ zegt hoofd HRM Maurice Daw bij Virgin Media op HC Online. ‘Zij maken vaak erg lange dagen, eten slecht en ze hebben vaak last van stress. Het is vaak al lastig om die onderwerpen bespreekbaar te maken bij het hogere management. Laat staan om er echt wat aan te doen.’
Daw ziet nog het meest in speciale coaching op maat om de leefstijl van het hogere management wat gezonder te maken. Bewust worden van de gevolgen die hun functioneren als manager heeft op hun fysieke en mentale gezondheid is de eerste, noodzakelijke stap volgens hem.

TIP: Lees hoe u uw medewerkers fit houdt op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid.

CEO met slaapgebrek

Een van de belangrijkste problemen bij het hogere management is slaaptekort. Aantonen welke gevolgen dit heeft, niet alleen voor de persoonlijke ‘comfort zone’ maar ook voor het functioneren van hun bedrijf of bedrijfsonderdeel is een belangrijke taak voor HR, vindt onderzoekster Ayiesha Russell van de Ashridge Business School.
Op zoek gaan naar voorbeelden van managers die door beter te slapen ook beter presteren, en deze succesverhalen bekend maken bij het hogere management is volgens haar een goede manier om de bewustwording van het probleem op gang te helpen. Dat beaamt onderzoeksdirecteur Vicki Culpin van de Ashridge Business School. ‘Het gaat erom dat HR de gevolgen zichtbaar maakt van een gezonde en minder gezonde leef- en werkstijl. Zo spreek je het management aan op de gevoeligste plek: hun verantwoordelijkheden.’

Werk-privébalans en duurzame inzetbaarheid

Een ander gevoelig onderwerp in de directiekamer is de werk-privébalans. Bij het hogere management is die verhouding het meest uit het lood, zo bleek onlangs uit Engels onderzoek in het Morgan Redwood’s Wellbeing and Business Performance report 2015. De ‘gewone’ werknemer heeft al jarenlang veel meer recht op een fatsoenlijk privéleven, dat is het beeld uit herhaalde onderzoeken bij firma’s in het Verenigd Koninkrijk. Toch wordt de werk-privébalans ook in de UK nu onderkend als belangrijke motiverende factor. En als een steeds belangrijker goed voor bedrijven die hun talenten willen binnenhouden. (Bron: HC Online)

 

Reageer op dit artikel