nieuws

Ziekteverzuim politie schiet omhoog

Personeelsmanagement

Ziekteverzuim politie schiet omhoog

De reorganisatie bij de politie heeft het ziekteverzuim flink opgekrikt. De ondernemingsraad wil actie. 

De centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie luidt de noodklok over het stijgende ziekteverzuim. Het verzuim is gestegen van 6,1 procent in 2014 naar 7 procent in 2015. Volgens de raad komt het groeiende ziekteverzuim voort uit stress en onzekerheid die de afgelopen reorganisatie met zich mee heeft gebracht.

De ondernemingsraad wil dat de nieuwe korpschef Erik Akerboom, die deze week aantrad, een onafhankelijk onderzoek instelt naar het probleem. Twee jaar geleden werd er ook al een onderzoek naar het ziekteverzuim bij de politie ingesteld, waaruit destijds al bleek dat de organisatie langdurig ziekteverzuim niet goed oppakt.

Ziekteverzuim politie

De cijfers komen neer op 4500 tot 4600 ziekmeldingen per dag, zo bevestigt de ondernemingsraad een bericht uit het AD. ‘Het gaat daarbij om zowel agenten als administratief personeel’, aldus een woordvoerder. Gemiddeld ligt het ziekteverzuimpercentage in Nederland op nog geen 4 procent. In 2014 bedroeg het bij de politie nog 6,1 procent.

De ondernemingsraad denkt dat het grote aantal zieken voor een belangrijk deel te wijten is aan de reorganisatie van de Nationale Politie. Ondertussen is het overgrote deel van de politiemensen ondertussen herplaatst, zo bleek eind 2015. ‘Dit bracht in sommige gevallen met zich mee dat mensen naar heel andere plekken werden overgeplaatst’, aldus de woordvoerder. ‘Collega’s die tot voor kort elke ochtend met hun fietsje naar hun werk reden, kwamen op plekken ruim 100 kilometer verderop terecht. De stress en onzekerheid die dit proces met zich meebracht, heeft veel schade aangericht.’

Lees ook: ‘Meeste werknemers politie op nieuwe plek’

Vertrouwen terugwinnen

De ondernemingsraad wil dat de korpsleiding zo snel mogelijk werk maakt van het terugdringen van het ziekteverzuim. ‘Er moeten goede gesprekken plaatsvinden tussen baas en werknemers om de verhoudingen en het vertrouwen te herstellen.’ (ANP)

TIP: Lees meer over het bedwingen van ziekteverzuim op Over Duurzame Inzetbaarheid

Reageer op dit artikel