nieuws

Zo zet HR medewerkers in de leerstand

Personeelsmanagement

Zo zet HR medewerkers in de leerstand

Als werkgever biedt u medewerkers opleidingsmogelijkheden. Maar wat als ze die niet gebruiken? Job craften blijkt te helpen.

Ze begonnen hun loopbaan vaak met veel passie. Maar die passie ebte bij veel medewerkers met de jaren weg. Dat viel Jessica van Wingerden op in haar tijd als HR-directeur bij onderwijsinstelling Auris. En ondanks die bevlogenheid eindigen werknemers op termijn bijna nergens zo vaak in een burn-out als in het onderwijs. Een op de vijf zelfs, volgens CBS-cijfers.

Wat maakt dat mensen hun passie verliezen en ziek worden? En wat kunnen werkgevers concreet doen om dit te voorkomen en bevlogenheid juist te stimuleren? Van Wingerden, tegenwoordig directeur Research bij Schouten & Nelissen, promoveerde onlangs op deze vragen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met mooie, praktische resultaten voor HR. En: een mooi bijeffect.

Hoe heb je dat aangepakt?

‘Ik heb het programma ‘werken aan bevlogenheid’ opgezet waarin we hebben onderzocht welk soort trainingen werken in welke situatie. Daarin hebben we job-craftingtrainingen onderzocht en verschillende trainingen waarin medewerkers leren zelf hun hulpbronnen te vergroten in het werk.

In de wetenschap gaat men er namelijk van uit dat wanneer medewerkers voldoende hulpbronnen hebben, ze ook om kunnen gaan met hun taakeisen. Daarnaast werd een combinatie van deze trainingen onderzocht.’

En? Wat blijkt?

‘We zien dat medewerkers die een training krijgen om te werken aan hun hulpbronnen, daarna optimistischer en meer bevlogen zijn. Dat ze hun passie in het werk weer terugvinden. Vanuit de job-craftingtraining merkten we dat mensen echt actiever werden in het inrichten van hun eigen werk. Zo zochten ze bijvoorbeeld meer uitdagingen het werk, veranderde hoe en met wie ze werkte aan en vroegen ook meer feedback. Mensen werden na deze trainingen meer bevlogen en presteerden beter.’

Maar het effect van een training ebt vaak weer snel weg…

‘Dat bleek hier niet het geval. We hebben metingen gedaan voor en na de trainingen. Gelukkig bleven de positieve effecten zelfs na een jaar nog aanwezig. Dat is ook een van de belangrijkste conclusies: voor werkgevers en werknemers zijn dit soort trainingen écht de investering waard. Als je een interventie inzet en je mensen ervaren zelf hóé ze hun werk anders kunnen inrichten, dan blijven ze dat nog lang daarna doen.

Een mooi bijeffect bleek bovendien dat wanneer mensen zelf gaan job craften, dat ze de mogelijkheden om zich te ontwikkelen in het werk meer gaan benutten.’

Lees ook: Job craften zonder burn-out: 5 tips

Dat is goed nieuws voor HR, toch?

‘Zeker. Veel organisaties bieden ontwikkelingsprogramma’s en vaak is de bovenlaag van de medewerkers sowieso al enthousiast om zich te ontwikkelen. Maar daaronder zit een grote laag mensen die daar minder interesse in heeft.

Job crafting blijkt dus te helpen om die mensen in de activatiestand te krijgen om de opleidingsmogelijkheden te benutten.’

Welke tip geef je HRM’ers die hiermee aan de slag willen?

‘Kies naar het juiste moment om ermee te beginnen. Ik heb gezien dat er een job-craftingtraining was ingepland, maar dat later de financiering werd opgeschort. Of dat een bepaalde afdeling halverwege de training werd opgeheven. Toets goed wat past in welke fase van de organisatie, anders heeft zo’n training weinig zin.

Kijk ook goed wat bij de organisatie past. Ben je strikt met regels, is de organisatie erg hiërarchisch en ga je job craften? Dan moet je duidelijk zijn over de kaders waarbinnen er gejobcraft kan worden. Dat geeft duidelijkheid. Bovendien vergroot het de kans dat medewerkers ervaren hoe zij zelf succesvol regie in het werk kunnen nemen. Daarmee ervaren zij hoe zij blijvend de fit met hun eigen talenten en de baan kunnen optimaliseren. Dat draagt niet alleen bij aan werkplezier en bevlogenheid, maar leidt op lange termijn ook tot duurzame inzetbaarheid.’

Allemaal job craften dan maar?

‘Een job-craftingtraining is niet altijd het antwoord op het vraagstuk dat mensen hebben. Soms past een ander soort interventie beter bij de situatie. Als medewerkers veel met verbaal geweld te maken hebben, kan een weerbaarheidstraining of training omgaan met agressie en geweld op dat moment bijvoorbeeld effectiever zijn.’

TIP: Meer lezen over bevlogenheid? Bestel het boek Een leven lang inzetbaar? van Annet de Lange en Beatrice van der Heijen. 

Reageer op dit artikel