nieuws

‘Laat werkloze vijftigplusser omscholen’

Personeelsmanagement

‘Laat werkloze vijftigplusser omscholen’

Een ambachtsacademie in het leven roepen waar werkloze vijftigplussers zich kunnen laten omscholen tot ambachtsman of -vrouw. Dat staat in het voorstel dat VVD en CDA vanmiddag aan de Tweede Kamer zullen doen.

Oudere werklozen vinden vaak maar moeilijk een nieuwe baan, terwijl er tegelijkertijd een gebrek is aan bijvoorbeeld kundige banketbakkers en goudsmeden.

Kamerleden Bas van ’t Wout (VVD) en Pieter Heerma (CDA) zullen daarom vanmiddag in de Tweede Kamer hun idee tot omscholing van vijftigplussers voorstellen. In het bestaande onderwijs zijn er nauwelijks opleidingen voor ambachtelijke vakken, stellen de bewindslieden.

Tip: lees ook het handboek Een leven lang inzetbaar?

Zevenduizend arbeidsplaatsen

Van ’t Wout en Heerma pleiten voor een tweejarige opleiding voor vijftigplussers. Volgens de twee stoppen jaarlijks zo’n zevenduizend ambachtslieden met hun bedrijf. De oudere werklozen zouden dat gat dan kunnen opvullen. Zij hoeven in dat geval ook niet meer mee te doen aan sollicitatieprocedures waarin ze weinig kans maken. Van ’t Wout: ‘Bovendien voorkomen we zo dat mooie en belangrijke ambachten in ons land verdwijnen.’

Lees meer op PW de Gids over hoe langer doorwerken eraan bijdraagt dat we later doodgaan. 

Reageer op dit artikel