nieuws

Bedrijfsartsen: hogere pensioenleeftijd niet altijd haalbaar

Personeelsmanagement

Bedrijfsartsen: hogere pensioenleeftijd niet altijd haalbaar

Veel Nederlanders zijn niet in staat om langer door te werken dan hun 65ste. Vooral voor laagopgeleiden is de fysieke belasting te zwaar.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) waarschuwt voor het verhogen van de pensioenleeftijd in het AD.

Consequenties verhogen pensioenleeftijd

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is wettelijk geregeld, maar volgens de NVAB is er te weinig aandacht voor de consequenties voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van werknemers.

Ernst Jurgens, bedrijfsarts en NVAB-bestuurder: ‘Laagopgeleiden worden gedurende hun loopbaan zo zwaar belast dat het een keer ophoudt. Kraakbeen bijvoorbeeld is op een gegeven moment gewoon versleten.’

Hoger opgeleiden

Maatregelen om mensen voor te bereiden op langer doorwerken, zijn volgens de vakvereniging vooral gericht op hoger opgeleiden. Jurgens: ‘Die worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaat dat soort trainingen minder goed aan.’

Alle actuele en betrouwbare informatie over pensioenen is te vinden in de Praktijkgids Pensioenen

Werkbelasting

De NVAB legt de bal niet alleen bij de werknemers. Werkgevers doen volgens de bedrijfsartsen veel te weinig om personeel te ontzien. ‘Eigen verantwoordelijkheid is mooi, maar het gaat ook om werkbelasting. Oudere mensen kunnen minder hebben. Steeds meer bedrijven werken in ploegendiensten, de productie moet 24/7 doorgaan. De vraag is of iedereen dat aankan.’

Nadenken over inzetbaarheid

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat via een woordvoerder weten dat de verhoging van de pensioenleeftijd noodzakelijk is om de AOW betaalbaar te houden. ‘Mensen moeten ruim van tevoren nadenken over hun inzetbaarheid. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun pensioen wat naar voren te halen, maar ik besef dat dat niet voor iedereen een optie is. Daarom moeten werkgevers ook investeren in opleiding- en omscholingstrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen.’

Meer lezen over pensioenen? U leest er alles over in de whitepaper Pensioen in vogelvlucht.

Reageer op dit artikel