nieuws

Loondoorbetalingsplicht mag een beetje minder

Personeelsmanagement

Loondoorbetalingsplicht mag een beetje minder

Nederlandse werknemers snappen wel dat werkgevers niet twee jaar lang willen betalen voor een werknemer die te ziek is om te werken. Bijna de helft vindt dit veel te lang.

Dat blijkt uit onderzoek van HR- en payrollbureau Tentoo onder meer dan duizend respondenten. 47 procent van de ondervraagden is het niet eens met de huidige regel dat werkgevers twee jaar lang het loon moeten doorbetalen bij ziekte van werknemers. Zij vinden een maximum van één jaar eerlijker. De doorbetalingsplicht bij ziekte was een belangrijk punt voor veel partijen in de aanloop naar de verkiezingen.

Werkgevers kritisch over doorbetalingsplicht

“Het is alom bekend dat veel politieke partijen en werkgeversorganisaties kritisch zijn op de lange doorbetalingsplicht bij ziekte. Maar wij wilden weten wat de burgers uit verschillende lagen van de samenleving ervan vinden. Interessant om te zien dat ook een groot deel van de bevolking het niet eens is met de huidige regelgeving”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur bij Tentoo.

Kortere doorbetalingsplicht is eerlijker

De helft van de Nederlanders vindt het eerlijker om de doorbetalingsplicht bij ziekte te verkorten naar één jaar. Verrassend is dat zelfs een half jaar doorbetaling zou worden geaccepteerd door een groot deel van de respondenten. Zo vindt maar liefst 23 procent dat de termijn terug moet naar een half jaar. De mening dat werkgevers helemaal geen loon door hoeven te betalen aan zieke werknemers wordt gedeeld door 16 procent.
Lees ook: Whitepaper Loondoorbetaling tijdens ziekte

Niet betalen voor wintersportblessure

Niet alleen de doorbetalingsplicht bij langdurige ziekte vindt men oneerlijk. 52 procent vindt het niet juist dat werkgevers het loon van werknemers moeten doorbetalen als de werknemer buiten werk ziek is geworden of geblesseerd is geraakt. Denk bijvoorbeeld aan een wintersportblessure. Opvallend is dat oudere Nederlanders dit oneerlijker vinden dan jongere Nederlanders. Zo vindt 47 procent van de 18-29-jarigen dit oneerlijk, maar onder zestigplussers is dit percentage maar liefst 69 procent.

Financieel risico

De onvrede over langdurige doorbetaling wordt gedeeld door GroenLinks, de VVD, D66, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP die allen de termijn voor kleine bedrijven willen verkorten naar één jaar. Ook het CDA wil de termijn verkorten, maar onbekend is voor hoe lang. Den Ronden: “Het is een goed idee om de doorbetalingsplicht te verkorten. Dit financiële risico vormt namelijk een barrière voor veel werkgevers om mensen vast in dienst te nemen.”

Reageer op dit artikel