nieuws

Arbeidsmobiliteit heeft flinke boost nodig

Personeelsmanagement

Arbeidsmobiliteit heeft flinke boost nodig

Bestuurders maken zich zorgen over de mobiliteit in de organisatie (44%). Ze vinden dat de arbeidsmobiliteit, zowel in- door- en uitstroom, een flinke boost moet krijgen.

Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet, HR-dienstverlener, onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches.

Een belangrijk aandachtspunt in het verbeteren van het talentmanagementbeleid voor C-level is het verhogen van de arbeidsmobiliteit en inzetbaarheid (56%). HR-managers zijn bijna net zo bezorgd over de arbeidsmobiliteit van de medewerkers in hun organisatie. 37 procent van hen geeft aan dat dit een punt van zorg is de komende tijd.

Risico’s van lage arbeidsmobiliteit

Bestuurders en HR-managers zien dezelfde risico’s van een lage arbeidsmobiliteit. Zo heeft het volgens hen een negatieve invloed op veranderingsgezindheid in de organisatie. Ook ontstaat er vergrijzing en ontgroening en is er minder ruimte voor het werven van nieuw, jong talent. Daarnaast komt het innovatievermogen onder druk te staan door de lage mobiliteit.

Arbeidsmobiliteit neemt toe

Coen Brandsma, Kennismanager HR en Cloud Solutions bij Raet: “Met het aantrekken van de economie zien we dat de mobiliteit toeneemt. Toch gaat het volgens organisaties niet snel genoeg en is het tijd om medewerkers uit te dagen om in beweging te komen. Leg de focus op het aanwezige talent en de individuele ambities van de medewerkers en stimuleer ze iedere twee á drie jaar kritisch te kijken naar hun huidige functie en een stap in hun carrière te maken, binnen of buiten de organisatie. Als werkgever helpen goede doorstroom- en ontwikkelmogelijkheden hierbij.”

Vijf tips om optimaal gebruik te maken van toptalent
Tip! Door het aantrekken van toptalent maak je als organisatie het verschil. Maar hoe doe je dit en hoe behoud je dit talent voor jouw organisatie? Hoe laat je hen op de beste manier performen? Lees meer in deze gratis whitepaper

Reageer op dit artikel