nieuws

Werknemers onderschatten risico’s langdurig zitten

Personeelsmanagement

Werknemers onderschatten risico’s langdurig zitten

Dat langdurig zitten niet gezond is, mag als bekend worden verondersteld. Toch lijken maar weinig werknemers zich bewust te zijn van de werkelijke risico’s van een sedentaire levensstijl.

Dat zijn de uitkomsten van onderzoek aan de Leeds Beckett University. Uit eerdere studies blijkt dat een sedentaire levensstijl kan worden gelinkt aan diabetes, hart- en vaatziekten en een grotere kans op vroegtijdig sterven.  De ondervraagde werknemers erkennen wel dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid, maar koppelen dit aan veel minder ernstige gezondheidsschade zoals pijn in de nek en rug, vermoeide ogen en gewichtstoename.

Bedrijfscultuur

Onderzoeker dr. Stuart Flint zegt de bedrijfscultuur, de inrichting van de werkplek en persoonlijke factoren allemaal een sleutelrol spelen in het verminderen van de tijd die werknemers zittend doorbrengen. Veel werknemers hebben het idee dat het niet wordt geaccepteerd dat ze rondlopen op de werkvloer ‘tenzij je een A4’tje in je hand hebt’.

Productiviteit hoog houden

Flint: “Het verminderen van de tijd die zittend wordt doorgebracht terwijl tegelijkertijd de productiviteit hoog blijft, is een van de belangrijkste uitdagingen in een commerciële werkomgeving. Deelnemers zeggen dat het wenselijker en realistischer is om in te zetten op activiteiten zoals het lopen naar vergaderzalen, het invoeren van standaard pauzes om het zitten te onderbreken, staand vergaderen en wandelen in de lunchpauze dan op het invoeren van intensieve lichaamsbeweging op de werkplek.”

Risico’s langdurig zitten

Volgens de respondenten in het onderzoek is het belangrijk dat het senior management het aanmoedigt dat werknemers het zitten regelmatig onderbreken. Ook vinden zij dat het bewustzijn van werknemers over de ware risico’s van langdurig zitten moet worden vergroot.Geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Kom dan naar Inzet op Maat 

Reageer op dit artikel