nieuws

Duurzame inzetbaarheid niet gebaat bij zwareberoepenregeling

Personeelsmanagement

Duurzame inzetbaarheid niet gebaat bij zwareberoepenregeling

De stijging van de AOW-leeftijd geldt voor iedereen, maar de impact is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige groepen hebben meer moeite met doorwerken dan anderen. Een tijdelijke zwareberoepenregeling geeft echter een negatieve impuls aan duurzame inzetbaarheid.

Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB) en Netspar in de rapportage ‘Langer doorwerken: keuzes voor nu en later’. Netspar is een kennisnetwerk voor pensioen en oudedagsvoorziening.

Impact van langer doorwerken

De impact van langer doorwerken is vooral groot voor lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen. Zij zijn voor hun oudedagvoorziening vooral afhankelijk van de AOW. Deze groep werkenden heeft bovendien gemiddeld een lagere levensverwachting en is minder gezond dan mensen met een hogere opleiding en een hoger inkomen.

Ook doen zij gemiddeld minder aan scholing en ontwikkeling tijdens hun werkzame leven. Daardoor zijn lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen meestal minder mobiel op arbeidsmarkt.

Zwareberoepenregeling

Tijdelijke maatregelen om de pijn te verzachten, zoals deeltijd-AOW of flex-AOW zetten volgens het CPB geen zoden aan de dijk voor mensen met weinig aanvullend pensioen. Een zwareberoepenregeling, waarbij mensen met een zwaar beroep eerder mogen stoppen met werken, fnuikt de duurzame inzetbaarheid. Noch werkgevers, noch werknemers worden met zo’n regeling aangemoedigd om te zorgen voor gezond werk.

Nadenken over een tweede carrière

Het CPB vindt dat werkgevers en werknemers een voorbeeld kunnen nemen aan de brandweer. Iedere nieuwe brandweerman moet vanaf zijn aantreden al nadenken over een tweede carrière na twintig dienstjaren.

Idealiter houdt iedereen vanaf de start van zijn werkzame leven rekening met zijn wensen voor de overgang van werk naar pensioen, stelt het CPB. Dit beïnvloedt de keuze wanneer en hoeveel te sparen, te consumeren, te werken, te investeren in scholing en te investeren in gezondheid.

Kop in het zand

Mensen hebben echter de neiging hun kop in het zand te steken als het gaat om nadenken over later. Werkgevers voelen er niet altijd voor om te investeren in duurzame inzetbaarheid omdat ze niet weten of ze daar zelf wel de vruchten van plukken. Daarbij was vroegpensioen jarenlang de norm en zijn werkgevers en werknemers er nog niet aan gewend dat dat voorgoed verleden tijd is.

 

 

 

Reageer op dit artikel