nieuws

Vijf trends voor HR

Personeelsmanagement

Vijf trends voor HR

Het einde van het jaar is een tijd voor terugblikken en vooruit kijken. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en trends voor HR? Marco Hendrikse, hoofdredacteur van PW. geeft zijn top 5.

Van digitalisering tot zingeving in het werk. Dit zijn de trends voor HR.

Digitalisering

Op de vijfde plaats zet Hendrikse digitalisering. “Vertaald naar HR, dan hebben we het over e-HRM. Dan gaat het over systemen en data en over de vaardigheden om met die systemen en data om te gaan.”

Duurzame inzetbaarheid

De vierde plaats in het overzicht gaat naar duurzame inzetbaarheid. “Dat is en blijft een belangrijke ontwikkeling. Nu we met zijn allen steeds ouder worden en langer doorwerken, moet je je werk langer op een goede en leuke manier kunnen blijven doen. Je moet productief kunnen zijn en je moet gelukkig zijn in je werk.”

Anders werken

Anders werken neemt de derde plek in op het lijstje van Hendrikse. “Het nieuwe werken is over zijn hoogtepunt heen. Dat wordt geassocieerd met het verminderen van het aantal werkplekken om huisvestingskosten te besparen. We moeten ánders gaan werken. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we ons realiseren dat we op een andere manier kunnen samenwerken en op een andere manier kennis kunnen delen. We kunnen op een andere manier productief zijn; dan kan ook ’s avonds of ’s ochtends vroeg, in een bar of een kantoor.”

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving blijft altijd belangrijk voor HR. Hendrikse zet dit daarom op de tweede plaats van belangrijke onderwerpen voor HR-professionals. “Als je de wet- en regelgeving niet goed implementeert, heb je meteen een probleem als HR-professional. Als je bijvoorbeeld een ontslagdossier niet goed hebt ingevuld en je wilt van iemand af, dan heb je een probleem. Daarom blijft het heel belangrijk om de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving te volgen en daar ook naar te acteren.”

Employee experience

De employee experience en werkgeluk staan voor Hendrikse op de eerste plaats. “Zonder werkgeluk kunnen we niet dagelijks die lange autorit maken naar ons werk en daar dan acht uur gaan zitten en een beetje tegen onze collega’s aankijken. Werkgeluk, het ervoor zorgen dat je mensen tevreden en betrokken houdt, dat ze op een leuke manier hun werk kunnen doen en dat het geen moetje wordt. Ik denk dat dat het állerbelangrijkste is wat je als HR-professional kunt doen.”

Hendrikse ziet dat zingeving en maatschappelijke betrokkenheid steeds belangrijker worden. Voor hem is dat allemaal onderdeel van employee experience. “Je ziet dat steeds meer organisaties kijken hoe zij maatschappelijk betrokken kunnen zijn, zodat ook de medewerkers het gevoel hebben dat zij zinvol werk doen en zich betrokken voelen.

Klik hier om ook te luisteren naar de andere interviews met sprekers, sponsors en bezoekers van HR goes digital. U vindt hier interviews met:

 

  • Philip Feltzer – Sales manager bij MobileXpense
  • Ricardo Spits – HR adviseur bij ASUS
  • Laurens Melein – Mobiliteitsadviseur bij Zorggroep Alliade
  • Iemkje de Vries – Adviseur werving & selectie
  • Joost Uitdewilligen – Creative director & eigenaar van TinQwise
  • Roos Hijner – Docent HRM op de University of Applied Sciences Utrecht
  • Karlien Hesseling – HR Manager bij PostNL
  • Hans Schut – Managing Director bij Growpromotor
  • Damy Pieterse – Junior HR adviseur bij TKB

 

Reageer op dit artikel