nieuws

Kwaliteit en creativiteit lijden onder werkdruk

Personeelsmanagement

Kwaliteit en creativiteit lijden onder werkdruk

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (40%) zucht onder onrealistische productiviteitsdoelstellingen. Dit gaat ten koste van de creativiteit en de kwaliteit.

Dit blijkt uit onderzoek van Protime onder 1.000 werknemers in diverse sectoren. De productiviteitsdoelstellingen zijn niet alleen slecht voor de employee experience, het is ook fnuikend voor de innovatie. 43 procent van de werknemers kan door druk de kwaliteit van zijn werk niet garanderen. Bovendien gaan de productiviteitseisen voor velen (46%) ten koste van creativiteit en nieuwe ideeën.

Productiviteitsdoelstellingen op agenda

Werknemers zeggen in overgrote meerderheid (90%) dat productiviteit binnen de organisatie belangrijk is. Maar uit de communicatie met leidinggevenden blijkt dit niet. Slechts 22 procent van de werknemers heeft regelmatig een gesprek met een manager over productiviteit. 18 procent van de werknemers wordt alleen aangesproken wanneer het niet goed gaat.

Slechts 13 procent zit wekelijks met de manager om tafel, 19 procent komt maandelijks samen en meer dan een kwart (27%) heeft maar één keer per jaar een gesprek over productiviteit.

Productiviteit niet gemeten

Daar komt bij dat productiviteit in meer dan de helft van de organisaties (53%) niet gemeten wordt. Vooral dit laatste vindt Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland, verontrustend: “Dat maakt het erg lastig om te sturen en te verbeteren. Immers, meten is weten. Als je productiviteit daarnaast ook niet bespreekt, is sturing simpelweg niet mogelijk. Maar liefst 40 procent praat niet met zijn manager over het onderwerp. Dat is een schokkend resultaat. Productiviteit zou beter meetbaar en bespreekbaar moeten zijn, zeker in deze kenniseconomie waarin prestaties zo belangrijk zijn.”

Reageer op dit artikel