nieuws

Technologische vernieuwingen leiden tot werkstress

Personeelsmanagement

Technologische vernieuwingen leiden tot werkstress

Bij 20 procent van de kantoorprofessionals leiden technologische vernieuwingen zoals nieuwe IT-tools, of nieuwe zakelijke apps tot werkstress.

Dat is een van de resultaten van recent onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Overigens hebben mannen wat meer last van de genoemde werkstress dan vrouwen (24% vs 17%).  De beroepsvereniging hield het onderzoek voorafgaand aan het congres Over Duurzame Inzetbaarheid.

Negatieve impact op werk en gezondheid

De NBPO vroeg de respondenten naar de hoeveelheid digitale tools waarmee gewerkt wordt. 37 procent van de ondervraagde kantoorprofessionals gebruikt vier tot zes digitale tools en 28 procent gebruikt er zelfs meer dan zeven.  Hoewel veel digitale tools er op gericht zijn slimmer te werken, is 15 procent van de respondenten van mening dat technologische vernieuwingen tot meer werk leiden. Een van de oorzaken kan zijn, dat 24 procent geen training krijgt bij de lancering van een digitale innovatie. De eerder genoemde werkstress die ontstaat door digitale innovaties, heeft in 14 procent van de gevallen een vervelend staartje; het leidt tot negatieve consequenties op het werk en de gezondheid.

Stress is vaak onnodig

Anke Algera, voorzitter van de NBPO maakt zich zorgen: “Wij vinden het signaal dat zoveel mensen stress ondervinden door digitale innovaties zorgwekkend. Het is bovendien vaak onnodig: veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.”

Gemotiveerd door technologische vernieuwingen

Door onervarenheid met de tool en drukte komt 29 procent er onvoldoende aan toe de technologische tools die hem of haar ter beschikking staan, te gebruiken. En dat is jammer, want degenen die wel met een nieuwe digitale tool aan de slag gaan, erkennen dat dit kan leiden tot positieve effecten. Bijna de helft van de respondenten is van mening dat technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat het werk sneller uitgevoerd kan worden. Meer dan 70 procent is van mening dat technologische vernieuwingen motiveren, doordat het werk efficiënter uitgevoerd kan worden.  60 procent zegt dat digitale tools het werk makkelijker maken en voor 29 procent wordt het werk zelfs leuker door technologische innovaties.

Kennisgebrek aankaarten

Algera: “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en als werknemer kan het best lastig zijn om dit naast je dagelijkse werk bij te houden. Als je het gevoel hebt kennis of ervaring op bepaalde gebieden te missen dan is het belangrijk dat je dit bij je werkgever aankaart zodat er direct actie ondernomen kan worden. Vraag gewoon om extra uitleg of een cursus of online tutorial als een tool of toepassing niet duidelijk is. Daar zijn zowel jij als je werkgever bij gebaat.”

 

Reageer op dit artikel