nieuws

4 tips om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

Personeelsmanagement

Voor bedrijven is het van groot belang dat medewerkers zakelijke kansen herkennen en bijdragen aan innovatie. Door out-of-the-box te denken ontstaan nieuwe ideeën en invalshoeken. Je zou creativiteit daarom ook wel de motor van innovatieve ideeën kunnen noemen.

4 tips om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

In 2015 stond creativiteit op de tiende plaats van de meest gevraagde vaardigheden. In 2020 zal deze vaardigheid naar verwachting flink aan belang hebben gewonnen. Volgens het World Economic Forum staat creativiteit in 2020 op de derde plaats van het verlanglijstje van werkgevers. Alleen aan het vermogen om complexe problemen op te lossen en aan een kritisch denkende geest wordt meer waarde gehecht.

4 tips voor meer creativiteit

Werkgevers hebben er dus alle belang bij om creativiteit op de werkvloer te stimuleren. Maar hoe pak je dat aan? 4 tips:

 1. Geef medewerkers de ruimte
  Creatieve ideeën moeten tijd krijgen om te kunnen rijpen, en medewerkers de ruimte om het zelf in te vullen. Tijdsdruk heeft een negatief effect op het creatieve proces en ideeën moeten kunnen  groeien voordat ze gedeeld worden. Bedenk ook dat dit een proces is van trial en error, soms is fouten maken nodig om tot innovatie te leiden. Geef medewerkers daarom letterlijk én figuurlijk de ruimte om het creatieve proces te kunnen doorlopen.
 2. Kunst en cultuur ter inspiratie
  Kunst en cultuur hebben een positief effect op het creatieve denkvermogen en zijn een prikkel voor nieuwe ideeën en inzichten. Door te kijken naar kunst worden je hersenen in beweging gebracht, wat creatieve ideeën in de hand werkt. Geef kunst en cultuur daarom een prominente plek op de werkvloer, bijvoorbeeld door schilderijen op te hangen of in teamverband een creatieve workshop te volgen.
 3. Creëer een prikkelende werkomgeving
  Saaie kantoren zijn funest voor de creatieve stimulans, en dat terwijl een vrolijk muziekje op de achtergrond al voldoende kan zijn om creativiteit in gang te zetten. Maak daarom gebruik
  van kleuren, design, kunst en technologie om een prikkelende omgeving te creëren waarin medewerkers zich thuis voelen. Dat jaagt niet alleen het creatieve proces aan, maar zorgt ook
  voor een prettige werkomgeving waarin medewerkers beter presteren en minder snel ziek worden.
 4. Stimuleer een creatieve invulling van de vrije tijd
  Het is daarbij wenselijk om een creatieve invulling van de vrije tijd te stimuleren. Over het algemeen geldt namelijk: hoe meer kunst en cultuur hoe groter het effect. Vrije tijd heeft als doel om weer even op te laden. Museumbezoek en podiumkunsten zijn daarvoor een uitstekend instrument. Ze bieden een neutrale omgeving, zijn een sociale activiteit, geven plezier en fascinatie. Door in te zetten op een beleving van kunst en cultuur, plukt u daar als werkgever de vruchten van.

 

Deze vier tips zijn afkomstig uit de whitepaper Creativiteit onmisbaar in bedrijfsleven. Download deze gratis whitepaper om alles te lezen over de invloed van kunst en cultuur op een positief en creatief werkklimaat.

Download de whitepaper

Reageer op dit artikel