nieuws

Werknemers ervaren verstoorde werk-privébalans

Personeelsmanagement

Nederlandse werknemers zijn ontevreden over de balans tussen werk en privé. 70 procent is van mening dat hun werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven.

Werknemers ervaren verstoorde werk-privébalans

Dat blijkt uit onderzoek van Viking onder duizend medewerkers. Door onder andere een grotere werklast en een negatieve werkomgeving wordt de werk-privébalans verstoord. Ook het beantwoorden van telefoontjes en e-mails buiten werktijd draagt daar aan bij. Al deze aspecten zorgen bij de helft van de medewerkers voor stress en spanning. Ook ervaren medewerkers dat zij het werk niet van zich af kunnen zetten, hebben zij last van slaapproblemen en heeft bijna één op de vijf een fysieke of mentale medische diagnose.

Lees ook: 9 tips voor minder werkstress

Taak voor de werkgever

Eén op de zeven medewerkers is van mening dat zijn werkgever te weinig doet om een goede werk-privébalans te bevorderen. Zij vinden dat de werkgever bijvoorbeeld een positieve bedrijfscultuur kan bevorderen of mogelijkheden kan geven tot flexibel werken.

Burn-outklachten

Een verstoorde werk-privébalans kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Onlangs werd bekend dat het aantal werknemers met burn-outklachten in ons land blijft toenemen. In 2007 lag het percentage werknemers met burn-outklachten op 11,3. Tien jaar later is dat percentage gestegen tot 16,1 procent. In haar blog ‘Burn-out voorkomen: zeven tips‘ geeft Gea Peper handvatten aan organisaties voor wat zij kunnen doen tegen burn-outs. Zo helpt het als organisaties persoonlijk leiderschap stimuleren, voortdurend checken of mensen nog op de juiste plek zitten en focussen op werkgeluk.

 

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel