nieuws

Vakanties voorbij, dus meer zieken

Personeelsmanagement

De griepepidemie in Nederland laat zich nog niet verslaan. Hoewel de griep op zijn retour leek te zijn, melden zich nu toch weer meer mensen ziek met griepklachten. De epidemie houdt nu dertien weken aan, meldt gezondheidsinstituut Nivel.

Vakanties voorbij, dus meer zieken

De epidemie houdt nu dertien weken aan, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Gemiddeld duurt zo’n epidemie ongeveer negen weken. Volgens het Nivel gingen er vorige week 61 op de 100.000 Nederlanders met griepachtige verschijnselen naar de huisarts. De week daarvoor waren dat er 54. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Presenteïsme

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak doorwerken wanneer zij zich grieperig voelen. Dat is niet zonder risico: wie ziek is presteert minder en kan collega’s besmetten.

Lees ook: Presenteïsme of verzuim: griepgolf houdt huis in Nederland

Dicht op elkaar

Vaak neemt het aantal griepbesmettingen toe wanneer kinderen weer terug naar school gaan na de vakantie en hun ouders weer naar hun werk. Dat komt doordat ze elkaar thuis minder snel besmetten. Ook carnaval speelt mogelijk een rol bij het verspreiden van griepvirussen, wanneer grote groepen mensen dicht op elkaar staan in kroegen.

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep huisartsen in het hele land.

Leestip!

Leestip!

Kortdurend verzuim

Kortdurend verzuim kan het gevolg zijn van de griep, maar het kan ook een indicatie zijn dat er meer aan de hand is met een medewerker. Een verzuimende werknemer kan:

  • een fragiele conditie hebben;
  • onvrede hebben met hun werk of inkomen;
  • een te hoge werkdruk ervaren;
  • onvrede hebben met de relatie met de werkgever of de collega’s;
  • problemen van persoonlijke aard hebben.

Re-integratie vanaf de eerste week

Of verzuim wegens ziekte kort blijft, is soms niet te voorspellen, schrijft Arboportaal. Vandaar dat wettelijk bepaald is dat de werkgever al in de eerste week na het ziek melden een melding moet doen bij de bedrijfsarts. Zo is vanaf vrijwel het begin van de ziekmelding duidelijk of er sprake is van ziekte of gebrek en kan een inschatting gemaakt worden van de noodzaak tot re-integratie.

Reageer op dit artikel