nieuws

Werkgever wil zich bemoeien met privéproblemen werknemer

Personeelsmanagement

De scheiding tussen werk en privé vervaagt en als het aan de baas ligt, wordt die grens nog veel dunner. 59 procent van de bestuurders vindt dat een werkgever zich mag bemoeien met privéproblemen van werknemers. Werknemers zijn hier een stuk minder enthousiast over.

Werkgever wil zich bemoeien met privéproblemen werknemer

78 procent van de werknemers wil juist niet dat zijn baas zich bemoeit met zijn privéproblemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR dienstverlener Visma | Raet.

Open kaart over privéproblemen

Marco Winkel, directeur Human Resources bij Visma | Raet vindt dat werknemers er verstandig aan doen wanneer ze open kaart spelen over privéproblemen. “Het stressniveau neemt toe naarmate er privézaken spelen waar de werkgever geen invloed op heeft. Dit heeft ook effect op het functioneren van medewerkers op kantoor. Wanneer een werkgever hiervan niet op de hoogte is en alleen ziet dat zijn prestaties achteruit gaan, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de medewerker. Het is daarom belangrijk om je als medewerker in sommige gevallen kwetsbaar op te stellen en te vertellen dat de prestaties momenteel vanwege privéproblemen achter kunnen blijven. Negen van de tien keer is het een tijdelijke situatie en kan de werkgever hier begrip voor tonen en wellicht aangeven dat het verstandiger is om rustiger aan te doen.”

Geld voor vitaliteit

Wanneer het echter gaat om het bieden van faciliteiten voor een beter en gezonder leven, dan vinden werknemers dat er wel degelijk een rol is weggelegd voor de werkgever. 76 procent van de van de medewerkers vindt het belangrijk dat hun werkgever tijd en geld besteedt aan hun gezondheid en vitaliteit.

Ook verwacht een grote groep werknemers dat HR een beetje op ze past: 69 procent van de werknemers van de medewerkers vindt HR (mede) verantwoordelijk voor zijn werk-privébalans. Een op de zes acht HR bovendien (mede)verantwoordelijk voor overgewicht van medewerkers.

Congres

Congres

Vitaliteitsprogramma vaak onbekend

Hoewel werknemers het belangrijk vinden dat hun baas zich bekommert om hun gezondheid, zijn veel mensen niet op de hoogte van het vitaliteitsprogramma van de organisatie. 70 procent van de ondervraagde HR-professionals en 67 procent van de bestuurders zegt dat er
binnen hun organisatie een vitaliteitsbeleid is, tegen slechts 54 procent van de medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid

De belangrijkste reden om een vitaliteitsprogramma in te voeren, is het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat vinden zowel de ondervraagde HR-professionals als de bestuurders. Op de tweede plaats staat een grotere medewerkerstevredenheid en pas in derde instantie noemen de respondenten een lager verzuim. HR (46%) vindt verzuimreductie een belangrijkere reden voor vitaliteitsbeleid dan bestuurders (53%).

Reageer op dit artikel