nieuws

Mag de werkgever zich bemoeien met de levensstijl van medewerkers?

Personeelsmanagement

Of het nu gaat om overgewicht, roken of gebruik van alcohol. Meer dan de helft van de werkgevers vindt dat het ook zijn of haar verantwoordelijkheid is om te werken aan een gezondere levensstijl van zijn personeel.

Mag de werkgever zich bemoeien met de levensstijl van medewerkers?

De verantwoordelijkheid vanuit de werkgever moet volgens ruim de helft van de bestuurders (55%) vooral gedragen worden door leidinggevenden. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Wie is verantwoordelijk?

Zit de werknemer daar op te wachten? Nee. Die vindt dat de gehele verantwoordelijk voor zijn of haar eigen levensstijl bij zichzelf ligt. Als het gaat om het gebruik van alcohol of roken, vindt 91 procent van de medewerkers dit volledig zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor overgewicht. De medewerker vindt zwaarlijvigheid een verantwoordelijkheid van zichzelf (86%) en heeft liever niet dat de werkgever zich hiermee bemoeit.

Bemoeien of interesse

Maar er is een verschil tussen bemoeien en interesse vanuit de werkgever, vindt Peter Kuijt, Kennismanager Talent Management bij Visma | Raet: “Werkgevers investeren veel om het welzijn op de werkvloer te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan fruit op de werkvloer en zit-sta-bureaus.”

Dit draagt volgens Kuijt al bij aan de vermindering van het verzuim binnen organisaties. “Interesse en meer aandacht voor vitaliteit op de werkvloer is niet verkeerd. De werkgever moet zich echter wel beseffen dat hij niet volledig verantwoordelijk is. Bemoeienis is niet gewenst, maar de werkgever kan met bepaalde tools de medewerker wel motiveren om iets aan zijn gezondheid te doen.

Lees ook: Gezondheidsmanagement: wat is het en hoe boek je er succes mee?

Ondersteuning op medisch gebied

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers de intentie hebben om de medewerkers op medisch gebied te ondersteunen. De helft van de werkgevers (52%) biedt de medewerkers namelijk proactief een preventief medisch onderzoek (PMO) aan om de gezondheid in de gaten te houden.

Zo zijn er platformen beschikbaar die medewerkers stimuleren een gezonde levensstijl te creëren. Dit bevordert enerzijds de productiviteit van de medewerker en aan de andere kant gaat hij vitaler door het leven. Zo ontstaat voor zowel medewerker als werkgever een win-win situatie.”

 

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel