nieuws

Medewerker besteedt persoonlijk budget graag aan vitaliteit

Personeelsmanagement

Medewerkers besteden hun persoonlijk budget graag aan sport, beweging en ontspanning, blijkt uit onderzoek. Maar slechts een kwart van de organisaties heeft een budget beschikbaar dat vitaliteit aanmoedigt.

Medewerker besteedt persoonlijk budget graag aan vitaliteit

Stel dat medewerkers honderd euro mogen besteden, dan geven ze in totaal het liefst 41 euro uit aan sport, beweging en ontspanning. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Medewerkers vinden het ook interessant om hun budget te besteden aan trainingen en opleidingen (31 euro), maar coaching staat niet hoog op hun lijst. Hiervoor hebben zij slechts 14 euro over. Van de HR-managers die meededen aan het onderzoek, stelt ruim de helft (55 procent) het persoonlijk budget indien mogelijk het liefst beschikbaar voor sport en beweging van medewerkers. Uit de praktijk blijkt echter dat bij nog geen kwart van de organisaties (24 procent) een budget beschikbaar is dat de vitaliteit aanmoedigt.

Persoonlijk budget voor vitaliteit

Opvallend is dat ruim de helft van de bestuurders van organisaties (57%) zich grotendeels verantwoordelijk voelt voor een gezonde levensstijl van de medewerkers. Daarnaast moedigt de meerderheid van de bestuurders het persoonlijk budget voor medewerkers sterk aan. Bijna tweederde van de bestuurders (63%) denkt namelijk dat een persoonlijk budget zeer sterk bijdraagt aan de motivatie van medewerkers op het werk. Het is dan wel belangrijk dat medewerkers de keuze hebben waaraan zij het budget besteden en dat er een budget beschikbaar is voor de vitaliteit.

Lees ook: Investeren in gezonde werknemers: zo overtuig je het management

Werken aan gezondheid

Marco Winkel, HR-directeur HR bij Visma | Raet onderstreept het belang van een vrij besteedbaar persoonlijk budget: “Wanneer medewerkers zelf kunnen bepalen waaraan ze hun persoonlijk budget uitgeven, motiveert ze dat veel meer om bepaalde taken op te pakken. Zo worden ze gestimuleerd om een training of opleiding naar keuze te volgen, maar ook om aan hun gezondheid te werken.”

Het is bewezen dat sporten en bewegen goed is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid

Een training of opleiding is volgens hem belangrijk om de skills te ontwikkelen. “Maar het is ook bewezen dat sporten en bewegen goed is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Wanneer je als werkgever ook kan bijdragen aan een gezonde, fitte medewerker, profiteert hij daar automatisch van.”

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel