nieuws

Maurice van Rooijen: ‘Kennisoverdracht babyboomers en generatie X’

Personeelsmanagement

Van terug naar vaste contracten tot gelijke beloning. De komst van de Generatie Z vergt ook van HR-professionals aanpassingen. En generatie X kan veel leren van babyboomers die met pensioen gaan. Expert in generatiemanagement en cocreatie Maurice van Rooijen blikt vooruit op 2020.

Maurice van Rooijen: ‘Kennisoverdracht babyboomers en generatie X’

De hoogtijdagen van het economisch babyboomdenken lijken voorbij. Niet langer zal alles meer draaien om winst en maximalisatie. En wie beter kan deze verandering brengen dan de jongere generaties, de millennials en vooral Generatie Z. “Dat zie je nu al in de beweging die wereldwijd is ontstaan”, legt Van Rooijen, werkzaam bij bureau Jonge Geesten, uit. “Wat bij hen voorop staat is openheid en transparantie. Dat is nodig voor de wereldwijde opgave waar we met zijn allen voor staan: het beter te doen voor onze wereld. Het vraagt om next generation businessmodellen en het accepteren van out-of-your-inbox denken. De jonge generaties staan daar veel meer voor open.”

Een grote rol voor HR

Kortom, we kunnen niet om de jongeren heen. Ook niet op de werkvloer. Maar hoe kun je ze nu het best bereiken als werkgever? Een trend voor de komende jaren is dat HR-professionals proactiever te werk zullen moeten gaan, voorspelt Van Rooijen. “Studenten van nu bieden bijvoorbeeld rendement voor later. HR moet daarom meer outgoing worden, meer gaan kijken wat er bij opleidingen speelt, en daar meer investeren in kennis en ontwikkeling.”

Lees ook: Jong talent ontwikkelen doe je op de werkvloer

En als de jongeren eenmaal de werkvloer betreden zullen er bepaalde zaken moeten veranderen. Van Rooijen: “Voor de jongeren is het niet meer dan logisch dat mannen en vrouwen evenveel salaris krijgen. Daar zal HR ook een grote rol in moeten gaan spelen. Ook zullen de vaste aanstellingen weer terugkomen. De jongste generaties hechten namelijk veel waarde aan veiligheid en geborgenheid in hun werk. Als je straks een vacature openstelt met een vast contract zul je zien dat je veel meer reacties krijgt. Ook hier ligt voor HR een grote rol weggelegd.”

Leidinggeven aan jongeren

Maurice van Rooijen

En hoe ga je sturing inrichten om de generatie Z en de al aanwezige millennials leiding te geven? Hoe krijg je toegang tot hun competenties? “Ik denk dat reversed learning bij HR een rol gaat spelen”, stelt Van Rooijen. “Jonge generaties zullen on the job worden getraind door oudere collega’s. Tegelijk zullen zij hen weer leren over digitale systemen bijvoorbeeld. Zo kun je de generaties op de werkvloer aan elkaar verbinden.” De Generatie Z is daar bij uitstek geschikt voor. Van Rooijen: “Zij zijn gewend continu informatie met elkaar uit te wisselen via smartphones en social media, waar je ook bent. Daarom kan juist deze generatie ook echt verandering brengen.”

Lees ook: 10 Tips om je organisatie aantrekkelijk te maken voor millennials en Generatie Z  

Wel ligt er een aandachtspunt bij HR, waarschuwt Van Rooijen. “Je moet ze echt serieus nemen. Vaak kennen organisaties nu young professional-programma’s of traineeships. Dat is mooi, de jongeren krijgen hierin veel ruimte om dingen te doen en te leren. Na twee jaar krijgen ze te horen dat ze nu normaal moeten werken, maar ze dachten dat ze dat al aan het doen waren. Zorg ervoor dat je ze na een talentenprogramma ook echt iets te bieden hebt. HR moet daar echt een belangrijke rol in spelen.”

Krachten bundelen

Tegelijk is het ook belangrijk dat je blijft investeren in de ervaring en expertise van de oudere medewerkers: de babyboomers en de generatie X. Vooral die laatste generatie kan het beste schakelen met de Generatie Z, stelt Van Rooijen. “HR moet zorgen voor de kennisoverdracht tussen de twee generaties, zodat de kennis en wijsheid goed wordt overgedragen op de jongeren.”

“Wat je nu vaak ziet is dat babyboomers met pensioen gaan en kennis meenemen, om dan vervolgens weer voor veel geld als consultant worden ingehuurd. Dan kun je concluderen dat je dan niet goed je kennisoverdracht hebt geregeld. En dan kun je als organisatie niet verder doorgroeien. In 2020 kunnen we er namelijk niet omheen om de krachten te bundelen tussen de generaties op de werkvloer. Als deze beter samenwerken zul je als organisatie sneller kunnen schakelen. Je processen zullen sneller en beter lopen.”

Maurice van Rooijen spreekt tijdens het Congres HR Trending Topics 2020 over het onderwerp ‘vier generaties op de werkvloer’. Ook Ben Tiggelaar, Lieke Lamb en Heleen Mes laten hun licht schijnen op de HR-trends voor 2020. Schrijf je nu in voor dit inspirerende congres (10 december, Amersfoort).

Reageer op dit artikel