nieuws

9 Tekens dat je het wel hebt gehad hier: burn-out of bore-out

Personeelsmanagement

Vermoeid zijn aan het eind van bijna elke werkdag. Slecht slapen. Vaak op de klok kijken. Het zijn tekens dat iemand niet optimaal functioneert. Is het een burn-out of bore-out? Er moet iets veranderen, maar wat?

9 Tekens dat je het wel hebt gehad hier: burn-out of bore-out

Niet elke nacht slecht slapen of elke week met weinig opwindend werk duidt erop dat iemand toe is aan een overstap. Maar als het onrustige gevoel meerdere weken aanhoudt, en de vermoeidheid uitputtend wordt, dan is het tijd voor nader onderzoek. Is de werkdruk te hoog? Of is het werk te eentonig, met weinig afwisseling en ‘uitdaging’? Ongeveer evenveel mensen hebben last van burn-out en van bore-out: tussen 15 en 17 procent. Ook de klachten lijken sterk op elkaar: continue vermoeidheid, cynisch zijn en jezelf zinloos of incapabel voelen.

Lees ook: Burn-out: Steeds meer medewerkers houden het niet vol

Geen overhaaste conclusies

Voel je iets knagen aan het eind van elke werkdag en werkweek? Denk je steeds vaker dat er andere, en betere mogelijkheden moeten zijn om jouw vak uit te oefenen, dan ben je mogelijk rijp voor een overstap. We zeggen: mogelijk, want van baan veranderen is niet altijd een oplossing. Probeer er eerst achter te komen wat de achterliggende oorzaak, of oorzaken kunnen zijn. Is de functie zelf te weinig uitdagend, of te hoog gegrepen? Ben je zelf misschien te perfectionistisch ingesteld? Behoort de medewerker tot het edele type dat moeilijk ‘neen’ zegt tegen een collega? Speelt ongeduld een rol? Vooral jongere medewerkers verwachten vaak te snel resultaten en verbeteringen in hun werk. Vaak moet je werk langer doen om er echt beter in te worden.

Lees ook: 24/7 aan: burn-out ligt op de loer

Blijf bij

Blijf bij

Toe aan een overstap? Stel jezelf deze 9 vragen

Misschien is het, aan het begin van de vakantietijd, goed om wat zelfonderzoek te doen. Wie (in een eerlijke bui) meer dan 5 keer moet bekennen dat hij of zij “ja” zegt tegen onderstaande 9 indicatoren, moet zich bij terugkomst serieus gaan bezinnen op ander werk. Geen schande, want voor duurzame inzetbaarheid zal iedereen meermaals in een werkend leven van positie moeten wisselen. En met elke overstap stijgt jouw waarde op de arbeidsmarkt. Marc Burrage, managing director van recruiter Hays in Japan, beschreef de meeste van onderstaande gemoedstoestanden die daarop wijzen.

1. De liefde voor de baan en de baas is bekoeld.
Ooit was je trots op wat je deed en hoe je dat deed; dat gevoel is verdwenen. Je stopt steeds minder tijd en moeite in jouw werk. In plaats daarvan zijn jouw werkzaamheden routine, meer van hetzelfde en ook het bedrijf waar je werkt vindt je saai.

2. Je kunt dit werk ook slapend doen.
Vroeger kostte dit werk je echt moeite. Je moest even gaan zitten voor de meeste taken, verzoeken en opdrachten die je kreeg. Nu vereist het amper nog denkwerk; laat staan creativiteit.

3. Je past hier niet echt goed meer; jouw collega’s komen je de keel uit.
Toen je hier net begon, vond je de collega’s inspirerend en interessant. Nu neem je amper nog de moeite om mee te doen aan het voorstelrondje als er een nieuwe collega wordt geïntroduceerd. De gesprekken met collega’s duren steeds korter.

4. Je kijkt steeds vaker op de klok en de maandagen vallen je steeds zwaarder.
Je let er goed op dat je geen minuut teveel werkt. En je merkt aan jezelf dat je aan het aftellen bent, niet alleen naar de volgende grote vakantie, maar ook naar alle vrije dagen en verplichte feestdagen. Of naar leuke privé-gebeurtenissen, het gezinsleven, vrijwilligerswerk. Kortom: je bent geestelijk aan het vluchten.

5. Je doet er steeds langer over.
Werk dat je vroeger heel efficiënt in korte tijd afkreeg, duurt nu veel langer. En het lijkt wel alsof je er steeds langer over gaat doen. De eerste gedachte is: ik heb teveel werk op mijn bord. De werkdruk is te hoog. Maar vroeger had je daar nooit zo’n moeite mee.

6. Je wordt overgeslagen.
Bij interessante nieuwe klussen en projecten vragen collega’s en managers anderen die volgens jou minder geschikt zijn voor het werk. Ook vergaderverzoeken gaan steeds vaker aan je voorbij.

7. Al jaren geen opslag of promotie gehad.
Het lijkt soms wel alsof niemand echt merkt dat je hier ook werkt! Waardering voor het werk dat je doet ontbreekt, en bij promoties word je altijd overgeslagen. De laatste keer dat je een bonus kreeg, kun je je niet meer herinneren.

8. Je vertrouwt dit bedrijf niet meer.
Toen je net begon in deze baan, stond je helemaal achter de missie en het doel van deze organisatie. Nu laat het je onverschillig. Erger nog, het management gelooft er ook niet echt meer in volgens jou. Ze nemen besluiten waar je niets van snapt, en die volgens jou niets te maken hebben met de visie, missie en doelen van vroeger. Het bedrijf presteert dan ook erg matig, volgens jou.

9. Je benijdt de ex-collega’s die zijn opgestapt.
Zelfs degenen die niet zo goed terecht zijn gekomen benijd je. Zij hadden tenminste de moed om iets nieuws te proberen. Je wilde dat jij ook die moed had. Zij hebben tenminste nog een kans op een ander leven.

Lees ook: Persoonlijke omstandigheden en burn-outrisico

Wat te doen?

Zeg je minstens 5 keer “ja” op deze stellingen? Dan is het in elk geval tijd voor nader onderzoek. Is het vooral uitputting dat je voelt, geestelijk, lichamelijk of allebei? Kijk dan verder naar deze stress-symptomen. Kijk je daarbij ook vaak op de klok, en let je scherp op jouw (werk)tijd terwijl je steeds minder resultaten behaalt? Denk dan ook aan bore-out. Wie niet zo goed kan kiezen, leest in dit artikel meer over de gewetensvraag: moet ik nu echt ander werk gaan zoeken?

Mis geen HR-nieuws op Prinsjesdag. Registreer je nu bij PW.

De voordelen:

  • Gratis exclusieve content
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel