nieuws

Aanpak werkstress: drie best practices

Personeelsmanagement

Maar liefst een op de zes werknemers kampt met burn-outklachten. En ruim 35 procent van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Hoe ga je als HR werkstress in de organisatie effectief te lijf? Drie HR-managers aan het woord.

Aanpak werkstress: drie best practices

Het stoplicht ging van de één op de andere dag op rood. Vorige week leek er nog niet zoveel aan de hand. Natuurlijk was de werknemer af en toe wel eens moe en een beetje afwezig. Maar hij leek over het algemeen wel goed in zijn vel te zitten. Vanochtend was daar plotseling het bericht: burn-out. De vijfde al dit jaar. Hij is er zeker drie maanden uit, dus zijn werkzaamheden moeten worden overgenomen door de rest van het team. De werkdruk neemt alleen maar toe voor de rest, het werk moet toch af en de deadline nadert.

Werkstress aanhoudende zorg

Zo langzamerhand is werkstress een aanhoudende zorg in de dagelijkse praktijk van de HR-manager. Het aantal werknemers met burn-outklachten neemt gestaag toe. Waar in 2015 nog 13 procent van de werknemers last had van burn-outklachten, was dat in 2018 al gestegen naar ruim 17 propcent. Dat betekent dus dat gemiddeld ongeveer 1 op de 6 werknemers in uw bedrijf last heeft van burn-outklachten. Dan moet je denken aan emotionele uitputting of oververmoeidheid na een dag werken. Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen voor uw organisatie. Oververmoeide of gestresste werknemers presteren minder en maken sneller fouten.

Lees ook: Aanpak werkstress: hier moet u volgens de Arbowet aan voldoen

In 2018 werd gemiddeld maar liefst 35,3 procent van het werkgerelateerde verzuim veroorzaakt door werkstress, constateert CZ in de whitepaper Werkstress: hoe pak je dat effectief aan? In de meer stressgevoelige sectoren zoals het onderwijs ligt dit percentage zelfs nog hoger. Dus meer dan een derde deel van alle verzuim komt door werkstress. Naast dat het een groot deel van het verzuim veroorzaakt, zijn de gevolgen ook nog eens lang voelbaar. Want waar een werknemer gemiddeld 16 dagen thuis zit in geval van verzuim, zit een werknemer bij verzuim door werkstress gemiddeld bijna 55 dagen thuis.

Lees ook: ‘Zorgpad helpt bij preventie en inzet van interventies’

Aan de slag met werkstress

Het is dus hoog tijd om als HR-manager gezondheidsmanagement op de agenda te zetten en actief aan de slag te gaan met werkstress in de organisatie. Preventie is daarbij het sleutelwoord: de juiste interventie op het juiste moment inzetten. Drie HR-managers doen uit de doeken hoe zij de eerste stappen zetten om werkstress in hun organisatie aan te pakken.

Aanpak Fokker

“Wij zijn ons bewust van de urgentie om het thema werkstress op te pakken”, zegt de director Compensation and Benefits van Fokker Technologies. In de afgelopen jaren heeft Fokker in de etalage gestaan en was de baanonzekerheid hoog voor onze medewerkers, terwijl sommigen hier al 24 jaar werkten. Ook een recente reorganisatie heeft de nodige stress veroorzaakt. Maar daarom zijn we ook actief aan de slag gegaan met werkstress. Zo meten we zelf stressniveaus en proberen we te sturen op stress en energiebronnen in de organisatie. We focussen ons momenteel op het bespreekbaar maken van stress tussen werknemers en werkgever.”

We focussen ons momenteel op het bespreekbaar maken van stress tussen werknemers en werkgever

Naast een goede aanpak op collectief niveau, wil ik echter ook goede interventies op individueel niveau kunnen aanbieden. Ik wil inzicht in welke interventies werken voor mijn organisatie. Dus zoek ik een partij die al het goede aanbod en de beste partijen samenbrengt. Een partij met echte expertise om samen te werken aan het oplossen van werkstress.“

Aanpak Booking.com

“Ruim driekwart van onze werknemers bestaat uit expats”, zegt Booking.com. “Ze komen naar Nederland met veel ambitie en de drive om hard te werken. In een compleet nieuwe omgeving hebben zij en hun partners vaak moeite om te aarden in onze Nederlandse cultuur. Deze onbekende omgeving biedt weinig sociale support en zorgt voor eenzaamheid, die kan leiden tot verhoogde stress.”

Deze onbekende omgeving biedt weinig sociale support en zorgt voor eenzaamheid, die kan leiden tot verhoogde stress

“Daarnaast groeien wij enorm hard en is de werkdruk vaak hoog, met name in het hoogseizoen. Ook dit zorgt natuurlijk voor een hoge mate van stress onder onze werknemers. Om stress te voorkomen en te verminderen proberen wij zowel stress- als energiebronnen te sturen. Zo bieden wij werknemers veel vrijheid in werktijden. Ook hebben wij een programma voor partners van werknemers, om ze te helpen aarden in de nieuwe cultuur of bij het vinden van een baan hier.”

Aanpak Desso

“Werkstress is één van de belangrijkste gezondheidsthema’s binnen Desso”, zegt HR-manager Joris Bressers. Vaak veroorzaakt door een combinatie van werk- én privéfactoren en doordat werknemers 100 procent geven en geen grenzen stellen in het behalen van targets. In het verleden waren we reactief in het aanpakken van verzuim, maar nu zijn we actief aan de slag gegaan met het oppakken van BRAVO-thema’s: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Zo hebben we op het gebied van voeding gekozen voor een nieuwe cateraar met gezondere producten, zijn er hardloopgroepjes gestart om meer te bewegen en heeft 30 procent van de werknemers wel eens meegedaan met een workshop of activiteit. Al houd je natuurlijk altijd een groep die niet mee wilt doen.

Nu hebben we ook een eigen bedrijfspsycholoog, voor het geval psychische klachten ontstaan

Nu hebben we ook een eigen bedrijfspsycholoog, voor het geval psychische klachten ontstaan. Werknemers weten haar goed te vinden als aanspreekpunt. Via deze psycholoog hebben we ook diverse preventieve interventies ingezet, zoals trainingen op time-management, omgaan met perfectionisme en yoga-workshops. Maar met enkel een training ben je er natuurlijk nog niet. En oplossingen moeten wel passen bij jouw organisatie. Al met al hebben we het reactieve deel goed op orde en maken we stappen in preventie van werkstress. Hiervoor moeten we als HR wel de kar trekken, maar we weten gewoon dat een aanpak op een gezonde levensstijl werkt en positieve gevolgen heeft voor de gezondheid van werknemers.”

Kijk in het uitgebreide dossier Gezondheidsmanagement op PWnet.nl.

gezondheidsmanagement

Reageer op dit artikel