nieuws

HRM’ers maken meest gebruik van netwerk bij sollicitaties

Persoonlijke ontwikkeling

Eenderde van de Nederlandse sollicitanten verstuurt wekelijks meer dan vijf sollicitaties. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel. Sollicitanten besteden ook behoorlijk wat tijd aan het opmaken van hun cv en het schrijven van een motivatiebrief. Hrm’ers maken bij het solliciteren vaker gebruik van hun netwerk en versturen minder sollicitatiebrieven dan sollicitanten in andere vakgebieden.

HRM’ers maken meest gebruik van netwerk bij sollicitaties

Maar liefst 32 procent van de Nederlandse sollicitanten verstuurt wekelijks meer dan vijf sollicitaties. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel, onder 576 Nederlandse sollicitanten. Slechts zeven procent van alle ondervraagden zegt tijdens het sollicitatieproces gebruik te maken van zijn persoonlijke netwerk. Van alle sollicitanten maken IT’ers het minste gebruik van hun persoonlijke netwerk (vier procent) en Hrm’ers het meest (17 procent).

Hrm’ers versturen weinig sollicitaties

Hoewel een derde van de sollicitanten erg actief reageert op vacatures zegt maar liefst 21 procent van alle ondervraagden slechts één sollicitatie per week te versturen. Van alle vakgebieden zijn IT’ers en sollicitanten uit de financiële sector het meest actief; respectievelijk 42 en 44 procent van hen verstuurt wekelijks meer dan vijf sollicitaties. Hrm’ers zijn het minst actief. Slechts 9% van hen verstuurt wekelijks meer dan 5 sollicitaties.

Personal branding

Uit het onderzoek blijkt dat de opmaak van het cv en de motivatiebrief flink wat tijd kan kosten. Zo zegt een kwart van de ondervraagden langer dan een half uur aan de opmaak van zijn of haar cv te spenderen. Wanneer het gaat om de motivatiebrief, is dit zelfs 45 procent. Opvallend is het forse verschil tussen mannen en vrouwen. Waar slechts 22 procent van de mannen langer dan een half uur bezig is met zijn cv, stijgt dit percentage onder vrouwen naar 32 procent. Daarnaast zeggen vrouwen ook flink langer uit te trekken voor de opmaak van een motivatiebrief; zes op de tien vrouwen is hier langer dan 30 minuten mee bezig, tegenover slechts vier op de tien mannen. Jacob Schut, Manager Recruitment Brunel Nederland: “Een sollicitatie draait tegenwoordig om zoveel meer dan alleen de juiste diploma’s. Het cv en de motivatiebrief zijn vaak de eerste dingen waarop een potentiële werkgever je beoordeelt. Door (meer) aandacht te besteden aan de opmaak en prestatie hiervan, zorg je ervoor dat je er letterlijk uitspringt tijdens het sollicitatieproces.”

Vacature en cv aanpassen

Tweederde van de ondervraagden (64 procent) zegt zijn of haar motivatiebrief aan te passen aan de vacature waarop ze solliciteert. Het cv wordt veel minder vaak aangepast: slechts 24 procent geeft aan het cv aan te passen aan de functie waarop wordt gesolliciteerd. HR-professionals passen hun cv minder vaak aan dan andere professionals. Daarentegen passen ze juist hun motivatiebrief vrijwel altijd aan. Driekwart van de HR-professionals doet dit altijd, tegen bijvoorbeeld slechts de helft van de Finance-professionals en IT’ers.

 

Reageer op dit artikel