nieuws

Dit zijn de winnaars van de HRtop100

Persoonlijke ontwikkeling

Wie mag zich winnaar van de HRtop100 2019 noemen? Tijdens een feestelijk avond in Veghel zijn gisteravond de HRtop100-awards uitgereikt. Met dit jaar voor het eerst een publieksprijs voor wetenschappers in het HR-veld.

Dit zijn de winnaars van de HRtop100

Martine Zeegers, VP Human Resources bij Unilever, mag zich de gelukkig winnaar van de vakjuryprijs noemen. Zij neemt het stokje over van Yardena Shitrit, CHRO bij de Gemeente Amsterdam en winnaar van de HRtop100 Awards 2018. “Deze winnaar houdt het simpel. Stel haar gewoon een vraag. En vervolgens gaat ze dan ook echt over tot actie. Met veel lef, creativiteit en moed”, aldus Shitrit die deze week de cover van PW. 12 siert.

De tweede prijs van de vakjury ging naar Chris van Overbeek, directeur HR bij Aldi. Ramon de Kok, HR-directeur bij de Bijenkorf, sleepte de derde prijs in de wacht.

Publieksprijs

Voor de publieksprijs wisten de HR-directeuren indrukwekkende aantallen stemmen te verzamelen, aldus organisator HRcommunity. “De stemmers lieten prachtige complimenten achter voor de inspirerende visies die zij via de HRtop100 met hun vakgenoten deelden. Het was lang spannend, maar er kan er maar één de winnaar zijn.” En dat is Véronique Klaassen, directeur P&O bij Coöperatie DELA. De tweede prijs ging naar Rowena Lodder,  directeur HR bij Hilton Hotels Amsterdam. De derde prijs won Rien van Ekris, HR-directeur bij Danone Nutricia Early Life Nutrition.

Voor het eerst zijn dit jaar ook prominente wetenschappers in het HR-vak in het zonnetje gezet. ‘Tijdens de avond werden de praktijk en de theorie samengebracht. De één kan tenslotte niet zonder de ander’, aldus Rachelle Wagner van HRcommunity. Deze top 3 wist de HR-community met hun inspirerende visie te overtuigen:

1. Tanya Bondarouk – Professor Human Resources Management bij Universiteit Twente
2. Janka Stoker – Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering
3. Beatrice van der Heijden – Hoogleraar Strategic Human Resource Management.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel