nieuws

Wat een HR-professional echt moet weten

Persoonlijke ontwikkeling

HR-professionals kennen hun waarde op de arbeidsmarkt en zijn niet bang voor een nieuwe uitdaging. Maar wat moet de HR-professional te bieden hebben om mee te tellen voor toekomstige werkgevers?

Wat een HR-professional echt moet weten

Meer dan honderdduizend mensen houden zich bezig met HR of recruitment in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en Compagnon. Veruit de meeste ( 92.300) werken in loondienst. 9.900 zijn er voor zichzelf begonnen en 3700 zitten werkloos thuis. Vooral onder recruiters neemt het aantal zzp’ers toe, de HR-professional kiest juist wat minder dan in voorgaande jaren voor een leven als zelfstandige.

HR-professional op de arbeidsmarkt

De HR-professional is trouw aan zijn beroep: zo’n 60 procent is langer dan tien jaar werkzaam in zijn vakgebied. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook trouw zijn aan hun werkgever. Meer dan de gemiddelde Nederlandse beroepsbevolking zijn HR-professionals actief op de arbeidsmarkt. De helft van de HR-professionals doet er zelf (nog) geen moeite voor, maar zegt geen nee als er een leuke functie voorbij komt. 13 procent was vorig jaar actief op zoek naar een andere baan. Dit houdt in dat men aan het solliciteren was, dagelijks jobboards bekeek en graag benaderd wilde worden.

Recruiter weet zich te verkopen

Recruitmentprofessionals zijn met 15 procent nog iets actiever op de arbeidsmarkt aan het zoeken, maar zijn vooral veel latent aanwezig (57%). Het kost recruiters weinig moeite om ander werk te vinden: het is een veelgevraagde functie en met hun kennis van de arbeidsmarkt en van solliciteren, weten ze zichzelf meestal goed te verkopen.

Lees ook: Floor Nobels: Recruitment moet dicht bij mensen blijven

Vaak benaderd

HR-professionals en recruiters hebben nu de wind mee: bedrijven groeien en veranderen en daarbij zijn HR-professionals en recruiters onmisbaar. 60 procent van de recruiters is in het afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een potentiële werkgever. 44 procent van de HR-professionals wordt minimaal één keer per kwartaal benaderd. Ter vergelijking: gemiddeld wordt slechts 27 procent van de Nederlandse werkenden minstens een keer per kwartaal benaderd.

Op zoek naar een HR-opleiding of een verdiepend congres?

Op zoek naar een HR-opleiding of een verdiepend congres?

Wat werkgevers zoeken

Het economisch tij zal echter ook een keer keren, zo waarschuwen Intelligence Group en Compagnon. En dan zal het ook voor de HR-professional moeilijker worden op de arbeidsmarkt. Het is dus belangrijk om vaardigheden op peil te houden en te ontwikkelen. Wat moet een HR-professional echt weten en kunnen volgens werkgevers?

De meest gevraagde vaardigheden in 2018 waren: kennis van social media, data-gedreven kunnen werken, verstand van duurzame inzetbaarheid en performance management. Daarnaast vragen werkgevers steeds meer dat HR-professionals kennis hebben van wetten die voor HR van belang zijn: AVG/GDPR (wet algemene verordening gegevensbescherming/general data protection regulation), en de wet WNRA (wet normalisering rechtspositie ambtenaren) die in 2020 ingaat. Daarnaast zijn werkgeluk en  Lean Six Sigma belangrijke thema’s.

Tip! Download de gratis whitepaper Wet arbeidsmarkt in balans in hoofdlijnen

Vaardigheden voor de toekomst

De door Intelligence Group en Compagnon ondervraagde experts verwachten dat de HR-professional door de verandering van zijn rol binnen de organisatie andere vaardigheden moet gaan ontwikkelen zoals: beïnvloeden van gedrag, onderhandelen en overtuigingskracht.

“Ik verwacht dat er een groeiende behoefte is aan zogenaamde HR/Recruitment communitymanagers. Mensen die zich niet alleen aansluiten bij netwerken, maar deze opzetten, bouwen en ontwikkelen, binnen of buiten de eigen organisatie. Managers die vanuit de strategische doelen van de organisatie en kijkend naar het aanbod op de arbeidsmarkt (en de ontwikkelingen daarvan) sourcingstrategieën uitstippelen en tegelijkertijd met een enorme creativiteit de arbeidsmarkt bewerken”, zegt Alice Diels, NVP-voorzitter en HR-directeur bij Sodexo Nederland.

hamer wetboek justitie rechtspraak
Tip! Zorg dat u op de hoogte bent van alle relevante wet- en regelgeving voor HR. Tijdens de HR Actualiteitendag wordt u in één dag helemaal bijgepraat

Reageer op dit artikel