blog

Brugwerkers

Uitstroom

Brugwerkers

Ooit gehoord van bridging employees? Ik kwam de term voor het eerst tegen op het HRM Praktijk Onderzoekcongres van HRM-lectoren dat onlangs plaatsvond in Zwolle. Het zijn medewerkers die na hun pensioen blijven werken en geleidelijk afbouwen.

Het deed mij denken aan een metaalbedrijf in Zeeland dat ik voor een onderzoek moest bezoeken. Ter oriëntatie keek ik op de website van de onderneming. Daar werd verteld over Kees X. die afscheid nam van het bedrijf vanwege pensionering. Even later kwam ik op de site een berichtje tegen over Kees, die was teruggekomen en weer voor drie dagen per week aan de slag ging. Hij was een goede lasser, een echte vakman, en het bedrijf behield hem graag. Kees was een bridging employee. Het voordeel voor het bedrijf is dat waardevolle medewerkers worden behouden en de kennis en het vakmanschap niet verdwijnen. Voor de betrokken medewerker is het voordeel dat hij niet in één klap van full time werken terug valt naar nul.

Hoe anders was het in het metaalbedrijf dat ik twee jaar geleden bezocht. Daar waren drie van de twintig medewerkers 55-plussers en het bedrijf zou heel graag afscheid van hen nemen. Ook zij waren goede vaklui, dat wel, maar het bedrijf was aan het overstappen naar computergestuurde technieken en had nauwelijks meer behoefte aan de traditionele metaalbewerkers. Deze mannen hadden de boot gemist en konden de overstap naar de nieuwe machines niet maken. Het ging gepaard met spanningen op de werkvloer tussen de oude en jonge generatie. Wat zou bridging hier een mooie oplossing zijn, maar dan in de vorm van gedeeltelijke vervroegde pensionering. Dat moet voor beide partijen financieel echter wel haalbaar zijn.

Overigens zou ik liever de term bridging workers, of zo je wilt brugwerkers, gebruiken. Want het afbouwen kan op meer manieren. Steeds meer mensen gaan bijvoorbeeld na hun pensioen aan de slag via een uitzendbureau (speciaal voor 55+) of beginnen een eigen bedrijfje. Zij stellen hun kennis, kunde en rijke ervaring ten dienste van het bedrijfsleven of de overheid. Ik ben zo’n brugwerker en mij bevalt dat prima!

Willem de Lange schrijft op pwnet.nl regelmatig columns over actuele onderwerpen.

Reageer op dit artikel