nieuws

Bedrijfscultuur vaker reden vertrek

Uitstroom

Bedrijfscultuur vaker reden vertrek

Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als er geen match is met de bedrijfscultuur. De rol van de vacaturetekst is cruciaal.

Vacatureteksten geven onvoldoende informatie over de functie, vinden Nederlandse werkzoekenden. Meer dan de helft (52%) vindt het lastig om op basis van de tekst te bepalen of de functie bij hen past. Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Aan het onderzoek hebben 1.161 werkzoekenden meegewerkt. Van hen zegt 34 procent de eerste indruk van het bedrijf te baseren op basis van de vacaturetekst.

Bedrijfscultuur belangrijk

Ook is onderzocht hoe belangrijk werkzoekenden de bedrijfscultuur vinden. “Een passende bedrijfscultuur maakt of kraakt de reputatie van bedrijven als het aan de respondenten ligt. Een mismatch met de cultuur wordt steeds vaker genoemd als reden om op zoek te gaan naar ander werk”, zo stelen de onderzoekers. Een kwart (24 procent) typeert dit als een ‘dealbreaker’. Ter vergelijking: in 2014 was dit nog 18 procent. Ook als het gaat om de aantrekkelijkheid van bedrijven, geeft bijna een derde (29 procent) van de werkzoekenden aan cultuur een belangrijk thema te vinden.

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: “Vacatureteksten zijn essentieel in het werven van passend personeel. In tijden van schaarste is het cruciaal dat je juist diegene die je zoekt direct aanspreekt met een goede tekst. Een sterke, aansprekende vacaturetekst is één van de manieren om de aandacht van talenten te trekken. Aan organisaties de taak om deze nieuwe generatie werkzoekenden aan zich te binden, hun cultuur verder te ontplooien en deze duidelijk terug te laten komen in vacatureteksten. Cultuur wordt steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is.”

Flexibele werktijden favoriet

Uit het onderzoek blijkt verder dat flexibele werktijden hoog op het wensenlijstje van werkzoekenden staat. Maar liefst 53 procent geeft de voorkeur aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden. Vorig jaar was dit nog 41 procent. De werkzoekenden willen een speling van ongeveer anderhalf uur om de werkdag te beginnen en te eindigen. Bijna een derde (28 procent) geeft echter nog de voorkeur aan vaste werktijden en 19 procent deelt zijn of haar werktijden het liefst volledig zelf in.

Tip! Op 24 mei vindt in Houten het congres Flexibilisering plaats. Ook de gevolgen van flexibilisering voor de bedrijfscultuur komen die dag aan bod. Inschrijven kan via www.congresflexibilisering.nl.

Reageer op dit artikel