nieuws

Neemt werknemer zelf ontslag of toch niet?

Uitstroom

Neemt werknemer zelf ontslag of toch niet?

Na een fikse ruzie met zijn werkgever appt de werknemer hem dat hij begrijpt dat hij op staande voet ontslagen is. Maar de werkgever zegt dat hij zelf ontslag heeft genomen. Wat nu?

Een medewerker in de bediening treedt in dienst bij een horecabedrijf en krijgt een contract voor bepaalde tijd. Na een jaar wordt dit contract stilzwijgend verlengd. Twee maanden later wordt het horecabedrijf failliet echter verklaard en overgenomen door een ander bedrijf. Al het personeel inclusief de medewerker komt dan in dienst van de nieuwe eigenaar.

Ontslag op staande voet?

Na enkele weken bij het nieuwe horecabedrijf raakt de werknemer in een verhitte discussie met een van de vennoten van het bedrijf. De discussie loopt zo uit de hand dat de werknemer zijn werk neerlegt en naar huis gaat. Op dezelfde dag stuurt hij zijn werkgever mobiel een berichtje dat hij begrijpt dat hij met staande voet ontslagen is. Hij voegt daar aan toe dat hij de reden van dit ontslag wel schriftelijk wil ontvangen. Is er geen sprake van een ontslag op staande voet, dan wil hij graag weten wanneer hij weer kan beginnen met werken.

Schriftelijke bevestiging ontslag

De werknemer antwoordt direct dat hij zelf ontslag heeft genomen en dat dit schriftelijk wordt bevestigd. Enkele dagen later krijgt de werknemer inderdaad de schriftelijke bevestiging over zijn ontslagname. De werknemer schakelt hierop zijn gemachtigde in stapt naar de rechter. De werknemer wil dat het ontslag wordt ingetrokken, dat hij weer wordt toegelaten tot zijn werk met doorbetaling van het loon. Na twee maanden heeft de werknemer echter ander werk gevonden, maar de eis blijft staan.

Niet zelf ontslag genomen

De kantonrechter is van oordeel dat de werkgever er niet op had mogen vertrouwen dat de werknemer ontslag nam. De werkgever wordt dan ook veroordeeld tot betaling van het achterstallig loon. De werkgever is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep.

Volgens de werkgever en een collega van de werknemer heeft de werknemer gezegd dat hij ontslag zou nemen. Verder heeft de werknemer in stevige bewoordingen gezegd in bijzijn van zijn collega’s dat hij helemaal klaar was met het bedrijf en dat hij niet meer voor het bedrijf wilde werken.

De rechter gaat daar echter niet in mee. Volgens de rechter is het bericht van de werknemer naar de werkgever doorslaggevend. In dit bericht wil hij weten of hij op staande voet is ontslagen, of dat hij binnenkort weer wordt verwacht op het werk. Daarmee is het duidelijk dat de werknemer niet zelf ontslag heeft genomen. Bovendien heeft de werkgever een onderzoeksplicht en moet hij onderzoeken of de werknemer daadwerkelijk ontslag wilde nemen. Dat was niet het geval. De werknemer gaf snel aan dat hij duidelijkheid wilde hebben over zijn positie. De rechter gaat daar in mee en veroordeelt de werkgever tot betaling van het achterstallig loon.

Gerechtshof s’-Hertogenbosch

13 december 2016

ECLI:NL:GHSHE:2016:5518

Reageer op dit artikel