nieuws

Tijdelijk geen strafheffing over vervroegd pensioen

Uitstroom

Werkgevers mogen tijdelijk afspraken maken over eerder stoppen met werk, zonder dat daarover een strafheffing wordt geheven. Dat staat in een wetsvoorstel dat moet leiden tot uitwerking van het pensioenakkoord.

Tijdelijk geen strafheffing over vervroegd pensioen

Als het parlement instemt met de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen, dan betalen werkgevers van 2021 tot en met 2025 geen heffing over regelingen voor vervroegde uittreding (RVU-heffing) tot een bedrag dat netto overeenkomt met de AOW. Deze regeling geldt alleen voor werknemers die in de laatste drie jaar voor de AOW-leeftijd zitten.

De werknemers krijgen dan als het ware eerder AOW, betaald door de werkgever. Zij kunnen dit zelf aanvullen, bijvoorbeeld met spaargeld of door hun aanvullend pensioen eerder in te laten gaan.

Leestip

Leestip

Het kabinet zegt hiermee tegemoet tegemoet te komen aan de zorgen van werknemers die niet hebben kunnen anticiperen op de verhoging van de AOW-leeftijd en niet gezond kunnen blijven werken tot de AOW-leeftijd.

Verlofsparen

Het belastingvrij sparen van verlof wordt in het wetsvoorstel verdubbeld van vijftig naar honderd weken. Dit geeft werknemers meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken of om tussentijds langere periodes niet te werken. Het gespaarde verlof kan worden gebruikt voor om- en bijscholing, een sabbatical of vervroegde pensionering.

Een werkgever kan extra verlof toezeggen door bijvoorbeeld overwerk of ploegendiensten (deels) te belonen met extra verlofopbouw. Spaart een werknemer meer dan vijftig verlofweken, dan moet de werkgever in de huidige situatie direct loonheffing afdragen.

Deze maatregel moet ook op 1 januari 2021 van kracht worden.

Bedrag ineens

Het wetsvoorstel staat ook toe dat werknemers bij pensionering maximaal 10 procent van de waarde van hun pensioen in één keer opnemen. Ze mogen zelf weten waaraan ze dat bedrag uitgeven: het afbetalen van de hypotheek, het aflossen van schulden of zelfs een nieuwe auto of een droomreis.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat pensioengerechtigden over het algemeen in de beginjaren na pensionering hogere uitgaven hebben. Naarmate men langer met pensioen is, daalt de inkomensbehoefte.

De geplande ingangsdatum voor dit deel van de wet is een jaar later gepland: op 1 januari 2022.

Werkgevers: snelle uitwerking van pensioenakkoord

Werkgevers dringen er bij minister Koolmees van SZW op aan om tot een snelle uitwerking van het pensioenakkoord te komen. De minister kondigde al een maatregel aan om het korten van pensioenen en het verhogen van premies te voorkomen.

Vond je dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Reageer op dit artikel