Welk geweten?
Niet alleen mensen, maar ook bedrijven hebben een geweten. Maar kennelijk moet dat worden afgedwongen door te dreigen met boetes en rechtszaken, schrijft Willem de Lange in zijn nieuwe column.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Voorstanders van maatschappelijk verantwoord ondernemen wijzen graag op de voordelen: minder kans op reputatieschade, meer medewerkerbetrokkenheid. Een Amerikaanse universiteit plaatst daar kanttekeningen bij. MVO zou zakelijk een slechte beslissing zijn.
Niet alleen mensen, maar ook bedrijven hebben een geweten. Maar kennelijk moet dat worden afgedwongen door te dreigen met boetes en rechtszaken, schrijft Willem de Lange in zijn nieuwe column.
Duurzaam ondernemen is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Slechts 15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven is nu duurzaam. Toch is dat een stijging ten opzichte van een jaar geleden. De grootste winst wordt geboekt dankzij het vrouwenquotum.
In Nederland hebben kooplieden en dominees het van oudsher voor het zeggen. Deze brave burgers steken elkaar graag een handje toe.
Ze zal nooit aan een vrouw met kinderen vragen 'hoe doe je dat dan thuis?'. Want ze is ervan overtuigd dat een vrouw haar baan net zo belangrijk vindt als een man. In gesprek met Nicole Boevé die na een succesvolle carrière bij onder andere Capgemini, partner en mede-eigenaar werd bij Partners at Work (executive search). Ze zet zich in voor meer diversiteit in topfuncties.
Liggen werkgevers die hun medewerkers uitbuiten wel eens wakker van hun eigen gebrek aan moreel besef? Columnist Willem de Lange vraagt het zich af.
Columnist Willem de Lange verbaast zich niet over de hebzucht van Sywert van Lienden en zijn vriendjes. Wel over hun naïviteit.
Een nieuwe lente breekt aan in de polder. Columnist Willem de Lange is hoopvol gestemd door de klare taal van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Wie aan de slag wil met talentmanagement, moet eerst de organisatiestructuur afstemmen op de bedoeling van de organisatie, zegt Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talentmanagement, pleitbezorger van holocratisch leiderschap.
Bij Graydon verkende men net de mogelijkheden van thuiswerken, toen de coronacrisis uitbrak. Toen kwam alles opeens in een stroomversnelling, vertelt Ernesto de Miranda, Group HR Director van Graydon.
Bij iedere grote wetenschappelijke doorbraak of maatschappelijke omwenteling is de mens in staat geweest om zich aan te passen. Het is ons bestaansrecht.
De vaste grond die je onder je voeten denkt te hebben, kan zo maar worden weggeslagen door een woelige zee. Dat werd dit jaar duidelijker dan ooit. Hoe kies je de juiste koers wanneer elke dag alles weer anders is en je niet kunt zien waar je naar toegaat? Prof. dr. Lidewey van der Sluis in gesprek met minister de Jonge van VWS over varen in de mist.
De wereld is in de greep van het nieuwe coronavirus. Ook Nederland telt nu zijn eerste coronapatiënt. De prangende vraag is nu: hoe bescherm je de organisatie tegen een epidemie?