Welk geweten?
Niet alleen mensen, maar ook bedrijven hebben een geweten. Maar kennelijk moet dat worden afgedwongen door te dreigen met boetes en rechtszaken, schrijft Willem de Lange in zijn nieuwe column.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Columnist Willem de Lange verbaast zich niet over de hebzucht van Sywert van Lienden en zijn vriendjes. Wel over hun naïviteit.
Niet alleen mensen, maar ook bedrijven hebben een geweten. Maar kennelijk moet dat worden afgedwongen door te dreigen met boetes en rechtszaken, schrijft Willem de Lange in zijn nieuwe column.
Duurzaam ondernemen is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Slechts 15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven is nu duurzaam. Toch is dat een stijging ten opzichte van een jaar geleden. De grootste winst wordt geboekt dankzij het vrouwenquotum.
In Nederland hebben kooplieden en dominees het van oudsher voor het zeggen. Deze brave burgers steken elkaar graag een handje toe.
Wat is het geheim van extreme omzetgroei? Hoe ga je dit kwartaal wel je groeidoelstellingen halen? Op welke manier kan je financials in staat stellen om je groei te versnellen? Hoe vind ik mezelf constant opnieuw uit, terwijl mijn omzet blijft groeien? Hoe zorg je er voor dat de groeiprincipes uit Sillicon Valley ook daadwerkelijk toepasbaar zijn voor jouw bedrijf en niet alleen maar leuke theorie blijven? Hoe vind je nu die unieke groeiformule voor jouw bedrijf? Na het lezen van dit boek ga je makkelijker, sneller en meer omzet genereren. Je hebt een duidelijk methode die bedrijfsbreed in te zetten is. Iedereen gaat er effectiever door werken en je groei is gestructureerder dan ooit!
Liggen werkgevers die hun medewerkers uitbuiten wel eens wakker van hun eigen gebrek aan moreel besef? Columnist Willem de Lange vraagt het zich af.
Al enige jaren loopt in de politiek een discussie over het al dan niet verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Veel zzp'ers zijn zo verstandig om de uitkomst van die discussie niet af te wachten; zij verzekeren zich gewoon, omdat zij het risico niet willen lopen zonder inkomen te zitten in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar de drempel is hoog; zo'n verzekering is duur. Er is echter een alternatief, schrijft columnist Willem de Lange.
Happiness is de laatste jaren enorm hot geworden. Iedereen wil toch gelukkig zijn? Toen in 2017 in de Nationale Beroepengids werkgelukdeskundige werd uitgeroepen tot één van de beroepen voor de toekomst, werd Werkgeluk ongekend populair. Een echte hype, schrijven Jolanda van der Steen en en Cynthia Noordoven.
Steeds meer organisaties zijn zich bewust van het belang van een leven lang leren. Een positieve beweging, maar uit de lage afrondingspercentages blijkt dat er werk aan de winkel is. Volgens Tom Bos biedt de inzet van marketing automation uitkomst.
Nog niet zo lang geleden was er een trendterm die binnen het HR-veld elke dag voorbijkwam. Hele teams en post hbo-opleidingen zijn hiervoor opgezet. Rinkelt er al een belletje? Alma Vermeulen doelt op 'duurzame inzetbaarheid'. Of in haar ogen de meer omvattende term 'medewerker welzijn'.
Welke do's and don't zitten er aan voorkeursbeleid? Wat leert ons ervaringen van organisaties die ermee aan de slag gingen? Dat zijn vragen waar Michael Zant in deze blog op ingaat.
Eind 2020 verscheen het boek 'Humanocracy' van Gary Hamel en Michele Zanini. Niet erg verbazingwekkend is volgens Jan Bakker de rode draad van het boek: de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren en een warm pleidooi voor ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord.
Human Resources bevond zich het afgelopen jaar in het oog van de Covid-19-storm. Hét vraagstuk op het bordje van HR is volgens Henry Barenholz de groeiende 'skillsgap'. Hoe bouw je aan de vaardighedenset van de toekomst, waar vind je de juiste talenten, hoe hou je het personeelsbestand flexibel, zorg je voor diversiteit, betrokkenheid en engagement?