1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR
Dit nieuwe jaar is er een aantal (wets)wijzigingen in werking getreden. PW. heeft de belangrijkste voor HR op een rijtje gezet.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Deze nieuwe wet regelt dat het wettelijk minimumloon eenmalig wordt verhoogd naar 60% van het mediane loon, het midden van alle lonen in Nederland.
Dit nieuwe jaar is er een aantal (wets)wijzigingen in werking getreden. PW. heeft de belangrijkste voor HR op een rijtje gezet.
Het minimumloon gaat omhoog. Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon namelijk niet meer berekend per maand, maar per uur.
Wettelijk zijn er minimumbedragen vastgesteld die aan een werknemer moeten worden betaald. Hoofdregel is dat een lager bedrag dan in de wet is vermeld, niet mag worden overeengekomen. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over het minimumloon.
De stijging van het minimum(uur)loon heeft niet alleen invloed op de mensen die het minimumloon verdienen. Het gaat invloed hebben op het hele loongebouw. Ook andere kosten stijgen erdoor.
Download het voorbeelddocument en pas hem aan voor jouw organisatie.
Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Het wetsvoorstel verplicht werkgevers met ten minste 10 medewerkers tot het opstellen van een gedragscode tegen ongewenst gedrag.
Organisaties zien te weinig toegevoegde waarde in een goede interne vacaturetekst. Onterecht.
We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Zo voorkom je verrassingen.
Personeelskosten bestaan uit meer dan het brutoloon: ook premies, verzekeringen en opleidingskosten tellen mee. Een overzicht.
Dat hangt af van de arbeidsovereenkomst en de regeling van jou als werkgever. Check de faq.
Met de nieuwe wet wil het kabinet de positie van arbeidskrachten versterken. Wat betekent dit voor jou?